U trendu

Problematično koleno

Da li spadate među ljude koji često osećaju bolove u kolenima ili među one kod kojih se posle samo jednog čučnja začuje neprijatno krckanje? Neprijatnost s ovim delom tela može se javiti u najrazličitijim situacijama: kada dugo sedite u istom položaju, kada silazite niz stepenice, kada se probudite i pokušate da se pokrenete, prilikom seksa u stojećem položaju. U svim tim slučajevima simptomi mogu biti znak toga da neprijatnost u čašici osećate zato što je ona neznatno pomerena u stranu, što, na primer, izaziva bol ako dugo sedite.

Krckanje u kolenima koje čujete dok silazite niz stepenice može biti posledica genetske predodređenosti, ali i nepravilnog ponašanja: sportom i rekreacijom bavite se samo u najređim prilikama, ili se time ne bavite uopšte.

Kada je seks u pitanju (što može biti jedina rekreacija koju primenjujete), treba biti posebno obazriv, jer u momentima klimaksa, dok stojite, iznenadno i preterano kretanje (kao i neravan teren) mogu izbaciti koleno iz ravnoteže. Vrlo brzo posle toga takva vrsta užitka pretvoriće se u bolan osećaj kojeg možda više nećete moći da se oslobodite. Da biste izbegli sve te situacije, trebalo bi da se s vremena na vreme posvetite vežbama za jačanje mišića kolena.

Svakog jutra pre nego što ustanete iz kreveta ispravljajte i opuštajte mišiće nogu najmanje 20 puta. Onda napravite kratku pauzu, pa sve ponovite. Kada su bolovi u kolenima u pitanju, treba razbiti predrasudu da je to nešto što se može dogoditi i što se događa samo aktivnim sportistima. Čak i banalno naglo izvrtanje kolena prilikom izlaska iz automobila može izazvati povredu meniskusa, što može da bude poprilično bolno. Da biste izbegli kljukanje lekovima i odlaske lekaru, jednostavnije je da povedete računa o sebi i svom telu – tako će sve komplikacije biti izbegnute.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.