U trendu

Propolis – lek nad lekovima

Propolis ima mnoge benefite za naše zdravlje, kojih često nismo ni svesni. On je tvorevina slična struktruri smole koji pčele koriste za popunjavanje malih pukotina u košnici.

Kroz istoriju propolis se koristio za lečenje apscesa i manjih rana.

U nastavku pogledajte neka od najznačajnijih dejstva propolisa:

Protiv kandide
Kandida je najčešći tip gljivične infekcije pronađene u ustima, crijevnom traktu i vagini, a može uticati na kožu. Ako imunološki sistem funkcioniše kako treba, ova vrsta infekcije retko je ozbiljna. Međutim, u suprotnom, infekcija kandidom može migrirati na druga područja tela, uključujući krv i membrane oko srca ili mozga.

Istraživanja obavljena 2011. godine pokazala su da je propolis pčelinji proizvod sa najvišom antifungalnom aktivnošću, što je dokazano njegovim efektom na 40 različitih vrsta gljivica, uključujući i kandidu.

Za grlo i kašalj
Svoju primenu je našao i kod upale i bolova u grlu, pa čak i kod kašlja. Savetuje se ispiranje grla kapima, koje koristite rastvorene u vodi. Propolis sadrži bogatu mešavinu vitamina B i minerala zbog čega se pokazao kao odličan lek protiv kašlja.

Za afte
Afte se javljaju tokom povrede četkicom za zube, bombonom, nagrizanje jakom ili začinjenom hranom, zbog stresa ili pada imuniteta. Afte su one bele ranice u ustima koje mogu biti vrlo neugodne i bolne. Iako nisu zarazne niti opasne za zdravlje, njihovo peckanje je vrlo iritantno, a zbog toga što su stalno vlažne od pljuvačke, proces zalečenja je vrlo spor.

Pčelinji propolis je prirodni antibiotik i antiseptik koji delotvorno leči bol u grlu, ali i afte. Dovoljno je da koju kap nanesete na štapić za uši i pritisnete na aftu i držite par sekundi.

Protiv prehlade
Propolis se može koristiti kao prva linija odbrane kod bakterijskih infekcija, pre nego što se pribegne antibiotskim lekovima. Uzroci prehlada i gripa nisu bakterije, nego virusi, pa je u tom slučaju bolje odlučiti se za propolis koji jača imunitet, jer on ima antivirusno dejstvo. Tek ako on ne deluje treba pribeći nečemu jačem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar