Protiv hroničnog umora

Hronični umor smanjuje imunitet i otpornost, a onda je organizam podložan raznim bolestima i infekcijama. Ukoliko kod neke osobe hronični umor potraje duže, onda može doći do ozbiljnog narušavanja zdravlja.
Kada se stalno osećate umorno, treba hitno preduzeti mere kako ne bi došlo do negativnih posledica po zdravlje.
Navešćemo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da dobijete više energije u borbi protiv hroničnog umora.
Opuštanje
Napravite u toku dana bar jednu do dve pauze od nekoliko minua i pokušajte da se opustite i smirite kako biste nastavili sa aktivnostima.
Kupanje
Povremeno se možete opustiti tako što ćete kadu napuniti toplom mirišljavom vodom. U vodu dodajte bademovo ulje, suncokretovo ulje, lavandu ili limunovo ulje. Topla voda i aromaterapija deluju smirujuće. Korisno je i jednom nedeljno otići na plivanje.
Masaža
Priuštite sebi bar nekoliko puta nedeljno masažu. Ako nemate para ili vremena za salon, neka vam partner ili prijatelj izmasiraju vrat i ramena kao biste smanjili napetost.
Naspavajte se
Važno je da napravite sebi neku vrstu plana da u određeno vreme idete na spavanje i u određeno vreme ustajete. Kvalitetan san 6–8 sati dnevno jedan je od načina da se smanji hroničan umor. Nekim ljudima popodnevi odmor mnogo pomaže. One osobe kojima popodnevna dremka remeti noćno spavanje treba da se odreknu popodnevnog spavanja.
Čajevi
Dnevno bi trebalo napraviti jednu do dve pauze za ispijanje čaja. Sam ritual ispijanja čaja smiruje, a preporučuju se čajevi od nane, kamilice, zeleni čaj… zaslađeni medom uz dodatak nekog začina.
Zdrava i prava hrana
Treba jesti više manjih obroka u toku dana, ali treba izbegavati tešku i masnu visokokaloričnu hranu. Savetujemo ribu, jaja, živinsko meso, integralne žitarice, salate i mlečne proizvode sa manje masti. Semenke kao desert ili kao dodatak jelu neophodne su organizmu (susam, suncokret, badem, orasi…).
Vitamini
Vitamini su u ishani veoma potrebni, a to znači više svežeg voća, povrća i prirodnih sokova. Od povrća i voća najviše energije i vitamina mogu vam dati kajsije, banane, brokoli, karfiol, prokelj, paradajz…
Začini
Mnoge korisne prirodne začine prosto smo zaboravili i izbacili iz našeg jelovnika, a treba ih koristiti: peršun, ruzmarin, bosiljak, žalfija, cimet, nana, đumbir, ren…
Loše navike
Loše navike bi trebalo izbegavati jer nas one u ovom burnom životu čine još umornijim. Zato bi trebalo smanjiti: cigarete, kafu, alkohol, slatkiše i masna mesa.
Vežbe
Ukoliko niste u mogućnosti da nekoliko puta nedeljno vežbate, onda pre ili posle spavanja uradite neku vežbu razgibavanja. Zdravo je nekoliko puta nedeljno prošetati bar po tridesetak minuta.
Ovo su saveti i ne morate ih sve odjednom primeniti, ali mislite na to i postepeno ih uvedite u svoj život. Rezultati će se ubrzo videti, a umor će se smanjivati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.