U trendu

Proverite da li ste među srećnicima koji smeju da piju kafu na prazan želudac

Mnogi od nas jutro ne mogu da zamisle bez kafe, koja se ne preskače ni po koju cenu. Međutim, kada govorimo o doručku, ponekad važi drugo pravilo, piše tportal.hr. U redovima koji slede saznajte da li je pametno piti kafu na prazan stomak.

Gastroenterolozi i nutricionisti godinama raspravljaju o ovom pitanju, a generalno mišljenje jeste da bi pre ispijanja prve kafe trebalo pojesti barem poneki zalogaj.

Poslednja istraživanja ipak navode da kafa na prazan želudac nije štetna sama po sebi, ali i da može da izazove razne osećaje neprijatnosti, zbog kojih je dobro prilagoditi svoju rutinu.

„Zapravo postoji niz koristi povezanih s konzumiranjem kafe kada je reč o probavnom traktu. Ona je, po pravilu, na lošem glasu zbog visokog udela kofeina i dodatog šećera, ali s medicinskog stanovišta vekovima se upotrebljava”, ističe dr Sunana Sohi za Huff Post.

Pripazite na pojavu bolova

Kafa je sama po sebi kiselo piće, te utiče na nivo želudačne kiseline na više načina, ponajviše podsticanjem proizvodnje hormona gastrina.

Kao rezultat toga, neki ljudi mogu se suočiti s problemima poput dispepsije, koja je u osnovi probavna smetnja, a podrazumeva ponavljajuću bol u gornjem delu trbušne duplje. Pojedinci koje ona zahvati lako će je se rešiti izbegavanjem kofeina ili, možda, uživanjem u šolji ovog napitka uz ili nakon obroka. Takođe, kaa sadrži fenole, jedinjenja koji imaju značajan uticaj na stepen kiselosti creva.

Ali, šta se zapravo dogodi kada kafa povisi nivo želudačne kiseline?

„Kafa ima pH vrednost od oko 5, a želudačna kiselina od oko 2, što je čini kiselijom”, ističe dr Suprija Rao. Kao rezultat toga, želudac bi trebalo da može da podnese kiselinu koju uzrokuje ispijanje kafe.

Međutim – i to je individualno.

Kako kafa utiče na rad želuca?

„Sve što jedete uzrokuje proizvodnju želudačne kiseline, ali kafa je jednostavno proizvodi više. Dakle, ako se osećate naduto ili imate bolove u gornjem delu stomaka i mučninu nakon što ste popili kafu na prazan želudac, znajte da imate problema s time”, ističe dr Sohi, a dr Rao dodaje:

„Prevelika kiselost ne predstavlja nužno problem, jer želudac to može da podnese i zapravo ima puno sluzi u njemu koja ga štiti. Više je reč o tome da jednjak ne može da izdrži takvu vrstu oštećenja kiselinom. Neće vam se dogoditi ništa opasno, nećete dobiti čireve i slično, ali možete osetiti izraženu neugodnost.”

Tu teoriju je dokazalo nekoliko studija, uključujući onu objavljenu u Library of Medicine. Konkretno, prema istraživanju, kafa može da pridonese opuštanju donjeg ezofagealnog sfinktera, „dopuštajući hrani da pobegne u jednjak i izazove gorušicu”. Pojednostavljeno rečeno: ispijanje kafe na prazan želudac povećava proizvodnju želudačne kiseline. Veće količine tog napitka ne uzrokuju probleme mnogim ljudima, ali mogu da izazovu nelagodnost kod nekih. Ako spadate u drugu grupu pojedinaca, ali se ne možete odvojiti od napitka s kofeinom, pokušajte da uživate ​​u njemu uz nešto hrane jer će ona upiti dio kiseline.

Da li je beskofeinska kafa bolji odabir?

S obzirom na to da je lišena kofeina, jedinjenja koja je najveći stimulans za podsticanje proizvodnje želudačne kiseline, beskofeinska kafa uistinu je manje štetna za želudac, te je bolja opcija za osobe koje su primetile neprijatne posledice ispijanja ovog napitka. Takođe, odabir tamnijih zrna može da pomogne želucu jer su manje kisela od svetlijih.

„Proces prženja tamnijih zrna je duži te se u njemu izgubi puno kiseline”, objasnila je dr Rao.

Naposletku, odabir potpuno drugačijeg napitka s kofeinom, poput čaja, mogao bi da se pokaže najboljom opcijom ako imate problema s dispepsijom nakon što popijete kafu na prazan želudac.

„Zeleni i crni čaj takođe imaju puno prednosti. Sadrže manje kofeina, ali su i manje kiseli, pa ako vas muči želudac, svakako ih uzmite u obzir”, zaključuje dr Sohi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar