Prve žrtve nove droge iz „osveživača vazduha“

Zbog posledica izazvanih pušenjem droga u „osveživačima vazduha“, u osječku kliniku u toku sedam dana primljeno je šestoro maloletnika starosti od 13,5 do 17 godina, saopštila je bolnica i upozorila da upotreba te droge može biti opasna za život.

Psihijatar Katarina Dodig Ćurković kaže da su deca primljena s različitim kliničkim slikama i simptomima, među kojima su nekontrolisano agresivno ponašanje, gubitak realnosti, dezorijentacija u vremenu i prostoru, visok krvni pritisak, uznemirenost, halucinacije, osećaj da će ih neko napasti.

Ona je upozorila da maloletnici uz „osveživače vazduha“ uzimaju i neku drugu drogu i u takvim situacijama potencijalno svi mogu biti životno ugroženi ako na vreme ne dobiju medicinsku pomoć.

Prema njenim rečima, „osveživači vazduha“ sadrže i hemijski izmenjen i znatno pojačan ekstrakt marihuane.

Nije reč o osveživaču, nego o drogi, pri čemu problem predstavlja to što su takve supstance jeftine i dostupne maloletnicima, a do informacija o njima dolaze i preko društvenih mreža, van dohvata roditeljskog nadzora.

Lekari i policija upozoravaju da se sintetska ulična droga legalno prodaje u pakovanjima aromatskih trava, odakle i naziv „osveživači vazduha“ ili „herbal miks“.

Paketići su različitog dizajna i naziva, poput Spice, Galaxy, Vertex, Incense, Bunga-Bunga, Zombi, Scooby Snax, Solar Super i drugi, prenosi index.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.