Upozorenje: Prvi simptomi raka kostiju

Ovaj karcinom spada među najređe oblike raka, a najčešće pogađa karlicu i dugačke kosti ekstremiteta

Rak kostiju može se razviti u bilo kojoj kosti u telu, ali najčešće pogađa karlicu ili dugačke kosti ruku i nogu. Ovaj karcinom spada među retke, jer pogađa oko 1 odsto svih slučajeva karcinoma.

Sreća u nesreći, benigni tumori kostiju mnogo su češći od malignih, tvrde na klinici Mejo. U rak kostiju ne ubrajaju se kancerogena oboljenja koja započnu na drugom mestu u telu, a potom metastaziraju na kost.

Hirurško odstranjivanje je najčešći tretman ovog karcinoma, ali mogu se koristiti i hemioterapija i zračenje, u zavisnosti od tipa i stadijuma kancera kostiju.

Najčešći tipovi raka kostiju su hondrosarkom, Juingov sarkom i osteosarkom.

Simptomi raka kostiju najčešće uključuju sledeće znakove:

  • Bol u kostima
  • Otok, osetljivost u blizini obolelog područja, koje je često meko na dodir
  • Oslabljena kost sklona prelomu
  • Umor
  • Neobjašnjiv gubitak kilograma

Kada treba posetiti lekara?

Obavezno se treba obratiti stručnjaku ako se javi bol u kostima koji se manifestuje na sledeći način

  • Prolazi i ponovo se javlja
  • Pogoršava se noću
  • Ne ublažava se ni nakon uzimanja analgetika

Tipovi raka kostiju

Karcinomi kostiju dele se na različite tipove u zavisnosti od vrste ćelije u kojoj se rak razvio. Jedan od najčešćih je osteosarkom, kod kojeg kancerogene ćelije formiraju kost. Najčešće se javlja kod dece ili mladih, i to u kostima ruku ili nogu. U retkim slučajevima osteosarkom može da nastane izvan kostiju, i tada se naziva ekstraskeletni osetosarkom.

Hondrosarkom je druga najčešća forma karcinoma kostiju, kod kojeg kancerogene ćelije počnu da proizvode hrskavicu. Obično pogađa karlicu, ruke ili noge, a najvčešće se javlja kod sredovečnih ili starijih ljudi.

Juingov sarkom najčešće pogađa karlicu, ruke i noge, a češće se javlja kod dece i mladih osoba.

Faktori rizika

Iako nije jasno zbog čega se javlja rak kostiju, stručnjaci su do sada uspeli da otkriju nekoliko faktora koji pojačavaju rizik. To su:

Nasledni sindromi (retki genetski sindromi koja se prenose u porodici mogu sa sobom nositi povećan rizik od raka kostiju, uključujući pre svega Li Fraumenijev sindrom i nasledni retinoblastom, tumor mrežnjače)

Padžetova bolest kostiju (većinom se razvija kod starijih osoba i povećava rizik od kasnijeg razvoja kancera kostiju)

Izloženost radijaciji (izloženost visokim dozama radijacije, koja uključuje i tretman radioterapije za lečenje raka, povećava rizik od razvoja raka kostiju u budućosti)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.