U trendu

Kako psihom kontrolisati bešiku?

Prema studijama i istraživanjima sprovedenim u skorije vreme, kognitivna terapija pokazala se kao veoma uspešna kada su u pitanju problemi sa bešikom.

Istraživanja su pokazala da su um i psiha jako moćna oružja u rešavanju naših brojnih problema biološke prirode. Istraživanja su takođe pokazala da naš um (psiha) može predstavljati nov medijum koji vodi boljoj kontroli bešike i načinu da zaobiđemo neke od neprijatnosti koje izaziva previše aktivna bešika.

Istraživanje
U jednom od takvih istraživanja korišćena je upravo kognitivna terapija, i to na ispitanicima koji su imali problema sa obuzdavanjem nagona za mokrenjem. Krajnji rezultati pokazali su je da je kognitivna terapija veoma efektna u lečenju ovog problema. Takođe se pokazalo i da je veza uma i tela od izuzetnog značaja za žene koje pate od pomenutog poremećaja. Ključ efikasnosti ove terapije, kada su u pitanju žene koje imaju problema sa previše aktivnom bešikom, leži u tome što su žene jako motivisane i odlučne da ponovo povrate potpunu kontrolu nad svojim telom.

U istraživanju je učestvovalo 10 pacijenata starosti 62 godine. Ono što je činilo potencijalne pacijente kvalifikovanim da učestvuju u ovom istraživanju jeste dijagnostikovan poremećaj bešike, ili iznenadni i nezaustavljivi nagon za uriniranjem.

Kako bi se što bolje upoznali sa istraživanjem i njegovim ciljevima, pacijentima je bila detaljnije predstavljena sama ideja kognitivne terapije. Nakon toga im je pušten petnaestominutni audio-snimak, koji je opisivao niz opuštajućih i vizuelnih vežbi koje će ispitanici raditi kod kuće dva puta dnevno u toku dve nedelje. Kognitivna terapija posebno je bila usmerena na promenu razmišljanja same osobe radi boljeg kontrolisanja bešike.

Pacijenti su sami vodili evidenciju o učestalosti ovog nekontrolisanog naleta, pre i za vreme terapije.

Rezultati
Na osnovu dnevnika ispitanih otkriveno je da je kod znatnog broja pacijenata došlo do poboljšanja kad su simptomi u pitanju. Nakon završenog ispitivanja, konačni podaci otkrili su da se prosečni broj incidenata, u toku jedne nedelje, smanjio sa 38 na čak 12.

Jedna od pacijentkinja potvrdila je da je terapija kod nje u potpunosti imala efekta. Naime, pre učestvovanja u ispitivanju, kod nje su se ovi nagoni javljali toliko često da je morala čak i do osam puta u toku dana da odlazi u toalet. Nakon završetka istraživanja, sa ponosom je mogla da potvrdi da je njen poremećaj postao neprimetan.

Ovim istraživanjem je i statistički i klinički dokazano da kognitivna terapija ima neverovatno pozitivno dejstvo na osobe koje pate od poremećaja bešike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.