Ptice-selice prenose krpelje, ali i tropske bolesti!

Krpelje mogu da prenesu ptice selice iz Centralne i Južne Amerike u SAD, odnosno iz Afrike u Evropu – ustanovili su istraživači u SAD.

Neki od ovih krpelja mogli bi teoretski, a retko i praktično, da prenesu neke od zaraznih bolesti, tvrde istraživači. Međutim, nema dokaza da je bilo krpelja iz Južne i Centralne Amerike koji su uspostavili stalnu populaciju (koloniju) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Istraživači su tokom istraživanja pregledali na hiljade ptica-selica odmah nakon njihovog dolaska u SAD iz Centralne i Južne Amerike. Tom prilikom su otkrili da je oko 3% ptica imalo na sebi krpelje iz tropskih i „južnih“ krajeva.

Svakog proleća, milijarde ptica-selica stižu iz južnih zemalja u severne krajeve (Južna Amerika – Severna Amerika, odnosno Afrika – Evropa) na severnu poluloptu, dok se na južnoj polulopti to dešava u vreme „njihovog proleća“. Procenjuje se da postoji realna verovatnoća da ove ptice donesu sa sobom više od 19 miliona „lokalnih“ krpelja u Sjedinjene Američke Države.

Ovi krpelji imaju veoma male ili nikakve šanse za preživljavanje dok stignu do SAD.

„Klima i priroda u SAD su takvi da ne pružaju potrebne uslove „egzotičnim krpeljima“ da opstanu, razmnožavaju se i šire“, izjavila je koautor studije Sara Hamer. Sara Hamer je docent na koledžu veterinarskih medicinskih i biomedicinskih nauka na Univerzitetu u Teksasu.

U njihovom prirodnom staništu (Južna i Centralna Amerika), mladi „neotropski krpelji“ obično dobiju prve i druge „obroke krvi“ od ptica. Kao odrasli oni se „prebace“ na velike sisare kao što su lenjivci ili mravojedi, ali takvih sisara nema u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ipak, jedna vrsta odraslog „neotroskog krpelja“ koja se obično nalazila na pticama selicama nedavno je pronađena u Oklahomi, što bi moglo značiti da je na neki način stigla u proleće u SAD i preživela do jeseni“, izjavila je koautor studije Emili Koen u saopštenju. Koen je doktor nauka iz Centra za ptica-selice u Biološkom institutu za očuvanje prirode u Vašingtonu .

Stručnjaci upozoravaju da bi klimatske promene mogle da omoguće nekim „neotropskim krpeljima“ da se ustoliče i razviju u Sjedinjenim Američkim Državama, odnosno u Evropi.

Rezultati studije nedavno su objavljeni u časopisu „Applied and Environmental Microbiology“.

Napomene

Ovo je još jedan dokaz da je svet „globalno selo“ i da nigde nismo sigurni kada se nešto dešava „tamo daleko“ . Takođe, možemo zaključiti da globalno otopljavanje pored rasta nivoa mora može da izazove i druge probleme kroz migraciju životinjskog sveta ili prenos bakterija i virusa.

Sa druge strane, mesta panici nema jer se ptice selice sele vekovima i nisu do sada „prenele“ tropske bolesti u naše krajeve ili obrnuto, „severne bolesti“ u južne krajeve. To je zato što za život mikroorganizmima iz toplijih krajeva ne odgovara „hladni sever“ i obrnuto, mikroorganizmima koji žive u hladnijim krajevima vrućina i topla klima ne odgovaraju za život i razmnožavanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.