U trendu

Pušači imaju odgovor: Pušenje je zavisnost

Više od 90 odsto pušača u Srbiji pušenje definiše kao bolest zavisnosti, što je pomak u odnosu na raniji period kada je većina njih pušenje videla samo kao lošu naviku.

I pored toga, pušači smatraju da im je, za odvikavanje od cigarete dovoljna isključivo snaga sopstvene volje, pokazali su poslednji rezultati online ankete koju su sproveli Savetovalište za prevenciju i odvikavanje od pušenja Klinike za plućne bolesti KCS.

Najčešći motiv za ostavljanje cigareta je briga o sopstvenom zdravlju, zatim želja pušača da ne budu zavisni od cigareta, a tek na trećem mestu je finansijski motiv razlog za ostavljanje duvana.

„Pušači kažu da poslednjih godina nekontrolisano puše sve više i više cigareta, da osećaju zasićenje nikotinom i da ne žele više da budu zarobljenici pušenja“, kaže predstavnica Savetovališta za odvikavanje od duvana dr Ika Pešić.

Ona navodi da je sve manje prostora u kome je dozvoljeno pušenje, da je pušačima teško da se suzdržavaju u tim prostorima i zato se suočavaju sa efektom snažne zavisnosti.

Istraživanje je pokazalo da oni koji razmišljaju o ostavljanju duvana kao podršku u procesu odvikavanja ističu i pomoć lekara i stručnjaka (15 odsto) i upotrebu medikamenata (20 odsto).

„Uz pomoć lekova koji sadrže supstancu citizin, koja na telo pušača deluje slično kao nikotin, mnogi bivši pušači su se uspešno odvikli od pušenja“, kaže Pešić u pisanoj izjavi medijima.

U online anketi na sajtu www.bezduvana.rs, tokom prve polovine maja učestvovalo je 1009 ispitanika iz Srbije, a većina njih je prvu cigaretu probala iz radoznalosti.

Ispitanici koji uopšte ne razmišljaju o prestanku pušenja uglavnom tvrde da bi konkretan zdravstveni problem i zabrana lekara bili motiv da započnu proces odvikavanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.