U trendu

Pušenje dovodi i do ovog smrtonosnog stanja

Žene pušači pokazuju dramatično povećan rizik od nastanka proširenja (aneurizme) trbušnog dela aorte, najveće arterije u ljudskom organizmu, u poređenju sa ženama koje nikada nisu pušile. To je još jedna posledica pušenja u nizu već poznatih.

U kliničkoj studiji naučnici su objavili da žene pušači imaju četiri puta veće šanse da obole od prskanja aneurizme aorte u od žena koje su prestale da puše. Takođe, žene pušači imaju osam puta veće šanse da obole od prskanja (rupture) aneurizme aorte od žena koje nikada nisu pušile.

Prethodne naučne studije pokazale su da konsumiranje duvana kod muškaraca takođe dovodi do povećanog rizika od razvoja aneurizme aorte, ali ne u istom obimu kao kod žena pušača.

Kanadsko udruženje vaskularnih hirurga apelovalo je da se uvede obavezan pregled ultrazvukom svih muškaraca između 65 i 75 godina starosti i žena koje su u grupi povećanog rizika posle 65. godine života.

Ovo oboljenje spada u grupu onih koja ugrožavaju život osobe, pogotovo kada dođe do prskanja aneurizme. Aneurizma trbušne aorte javlja se kod 5% muškaraca i 1% žena koji su stariji od 65 godina.

Pročitajte još članaka o štetnosti pušenja.

Ostavite pušenje sa nama!

Napišite komentar