U trendu

Šokantno: pušenje nam menja DNK!

Pored mnogih više puta naglašavanih ozbiljnih bolesti koje nastaju usled pušenja, novo istraživanje otkriva da cigarete mogu imati dugotrajan negativan uticaj i na DNK.

Naučnici su istraživali kako duvan može izazvati proces poznat kao DNK metilacija koja je inače usko povezana sa razvojem komorne bolesti srca.

Istraživanje naglašava važnost rezultata jer metilacija reguliše gene, a samim tim utiče i na razvoj svih bolesti povezanih sa pušenjem. Otkriveno je da se kod osoba koje su prestale da puše efekti pušenja još uvek vide kod njihovih DNK gena. Istraživanje je uporedilo uzorke krvi 15.907 osoba koje su pušači, bivši pušači, kao i osobe koje nisu nikada pušile. Utvrđeno je da metilacija u genima postoji kod više od 7.000 ispitanika. Trećina od tog broja je kod bivših pušača, a kod nepušača i bivših pušača metilacija je na minimumu (više od 5 godina).

Kod nekih osoba metilacija DNK prisutna je i posle 30 godina odvikavanja i prestanka sa pušenjem. Istraživanje otkriva da su statističke najznačajnije metilacije povezane sa svim poznatim bolestima gde su cigarete direktan uzrok, poput bolesti srca i nekih karcinoma.

Dokazi da pušenje ima dugotrajan uticaj na DNK kao i da se posle prestanka pušenja vraća u normalan nivo ohrabruju i znače da ljudsko telo pokušava da se izleči od štetnog uticaja pušenja. Ovi nalazi mogu doprineti budućim tretmanima odvikavanja od pušenja tako što bi mogli biti usmereni na lokacije DNK metilacije. Na taj način može se bolje videti zašto pušenje povećava rizik od mnogih bolesti. Postoji i pretpostavka da ova nauka, poznata kao epigenetika, može razumeti kako uopšteno celo naše okruženje može uticati na naše gene, a samim tim i na mogući rizik od razvoja određenih bolesti.

Istraživači na kraju podržavaju sve osobe koje se odvikavaju od pušenja jer je to veoma važan proces smanjenja rizika od ozbiljnih bolesti.

Pročitajte još članaka o štetnosti pušenja.

Ostavite pušenje sa nama!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.