Puter od kikirikija protiv raka dojke

Jedno pakovanje putera od kikirikija na svaka dva-tri dana smanjuje rizik od razvijanja raka dojke kod odraslih osoba, pokazalo je jedno novo istraživanje.
Benigne bolesti dojke – noncancerous promene u tkivu dojke – predstavljaju faktor rizika za nastanak raka dojke.
Istraživanja
Istraživači su pratili zdravlje više od 9.000 žena, počevši od doba su one bile stare 9 do 15 godina davne 1996. godine pa do 2010. godine. Jedno manje pakovanje putera od kikirikija tri puta nedeljno, smanjuje rizik od razvoja benignih bolesti dojke za oko 39 odsto, rekao je dr Grejem Koldic, jedan od autora studije.
"Mislim da nam ovo daje veliku nadu da postoje strategije koje možemo pratiti i koje mogu pomoći u sprečavanju raka dojke", rekao je Koldic, pomoćnik direktora za prevenciju raka i kontrolu u Siteman Cancer Center at Barnes-Jewish Hospital Vašingtonskog medicinskog fakulteta Univerziteta u Sent Luisu.
Studija je nedavno objavljena na internet stranici “Istraživanje i lečenje raka dojke” koju finansira Fondacija za istraživanje raka dojke i na stranici američkog Nacionalnog instituta za zdravlje.
Benigne bolesti dojke prilično su raspostranjene i poznat su faktor rizika za rak dojke. “Pre menopauze, otprilike jedna od četiri žene ima benigne lezije potvrđene biopsijom, a veoma je jasno da postoji jaka veza između benignih lezija i kasnijeg rizika od invazivnog raka dojke. U zavisnosti od karakteristika benignih lezija dojke, one mogu trostruko da povećaju rizik od raka dojke” – ističe dr Koldic.
Učesnice su bile deo dugoročne studije, a u toku studije istraživani su zdravstveni efekti ishrane i vežbi kod mladih žena. One su popunjavale upitnike o ishrani svake godine u periodu od 1996. do 2001. godine, a zatim još četiri puta do 2010. godine. Takođe su izveštavale da li su imale dijagnoze “benigne bolesti dojke”. Posle toga, 112 žena je reklo da su su imale ove dijagnoze.
Rezultati
Istraživači su pogledali spisak korišćenih namirnica sa biljnim proteinima i biljnim mastima, zatim su se usmerili na pojedine namirnice, uključujući puter od kikirikija, kikiriki ili orahe, pasulj i kukuruz.
Dnevna porcija bilo koje od ovih namirnica povezana je sa 68 odsto smanjenim rizikom od benignih bolesti dojke. Za 14 godina praćenja, svakodnevna porcija neke od navedenih namirnica bila je povezana sa 66 odsto manjim rizikom od benigne bolesti dojke, a devojke koje su imale oko tri porcije nedeljno putera od kikirikija – imale su 39 odsto manji rizik.
Istraživači su pronašli jaku vezu između putera od kikirikija i nižeg rizika od bolesti dojke, ali ne uzročno-posledične veze. Koldic je rekao da još uvek ne može da objasni zašto puter od kikirikija deluje zaštitno i da li tu ima uticaja i druga zdrava hrana.
Koldic preporučuje tinejdžerima da više koriste puter od kikirikija nego druge manje zdrave grickalice, kao što su kolačići, krekeri i grisini.
Reagovanja
Dr Stiven Čen, profesor kliničkog lečenja dojke i endokrine hirurgije iz Kancer medicinskog centra Duarte u Kaliforniji, izjavio je: "Uvek je dobro da se smanji svaki rizik od raka dojke, ali da li će puter od kikirikija imati veliki uticaj na razvoj raka dojke, samo će vreme pokazati."
Stručnjaci podsećaju da je u zemljama gde se jede manje mesa, a više voća i povrća, rizik od raka manji, pa onda kažu da ne bi trebalo izbegavati ni puter od kikirikija (osim ako niste alergični).
Pretpostavljamo da je istraživanje bilo nepristrasno i da ga nisu naručili proizvođači putera od kikirikija, ali je činjenica da voće, povrće i mahunarke treba često koristiti u ishrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.