U trendu

Rak tiroidne žlezde

Tiroidna žlezda se nalazi u vratu i proizvodi hormone koji pomažu u kontrolisanju metabolizma. Nil D. Gros, specijalista za maligna oboljenja i hirurg na univerzitetu u Oregonu, Portland, kaže da je rak tiroidne žlezde veoma čest i da se uglavnom javlja kod mlađih žena. On navodi da je to peti najčešći tumor kod žena.
Koji su simptomi raka tiroidne žlezde?
"Najčešće se ova vrsta tumora otkrije slučajno ili nenamerno", kaže Gros. "Lekari opšte prakse ili ginekolozi mogu da primete sumnjive izbočine na vratu u toku rutinskih pregleda. Nekad se ove nepravilnosti mogu uočiti i nakon saobraćajnih nesreća kada se rade i rendgen snimci pacijenata sa povredama kičmene moždine. Veoma su retki slučajevi kada se pacijenti obraćaju lekaru sa primedbama da su primetili nešto ili da ih nešto boli." Ipak, moguće je osetiti grudvicu u sredini donjeg dela vrata. Iznenadna promuklost u grlu je veoma retka. To se dešava kada čvorovi tumora tiroidne žlezde porastu toliko da pritiskaju nerve obližnjih glasnih žica i paralušu ih sa jedne strane. Kada se to desi, glas prelazi u šapat.
Ko najšečće oboleva od raka tiroidne žlezde?
"Od ove vrste tumora najčešće obolevaju mlade žene u plodnom dobu koje imaju manje od 45 godina. Rizik kod žena ove starosti je četiri puta veći nego kod muškaraca", kaže Gros.
Kako se rak tiroidne žlezde dijagnostikuje?
Ukoliko lekar opšte prakse ili ginekolog opipaju sumnjivu grudvicu na vratu, oni će verovatno uputiti pacijenta na ultrazvuk. Ako je bilo koji od čvorića veći od jednog centimetra, radi se biopsija tankom iglom kako bi se izdvojile ćelije koje se mikroskopski ispituju.
Koji su faktori rizika za rak tiroidne žlezde?
"Postoji nekoliko poznatih faktora rizika i najčešći od njih je radijacija. Deca koja su odrastala u blizini Černobila imala su veći rizik da obole od raka tiroidne žlezde. Kod dece koja se leče od limfoma i čije su grudi i vrat izloženi radijacijskom zračenju takođe postoji veći rizik. Neke vrste raka tiroidne žlezde su nasledne, ali najčešće su sporadične i nisu povezane sa genetikom."
Kako se rak tiroidne žlezde leči?
"Uglavnom je prvi korak operacija kojom se tiroidna žlezda uklanja delimično ili potpuno", kaže Gros. Koliki se deo žlezde odstranjuje zavisi od toga koliko su čvorići veliki i da li obuhvataju obe strane žlezde.
"Tiroidna žlezda nalazi se na mestu gde se vezuje kravata ili mašna. Na tom mestu se pravi rez od 7 do 10cm kako bi se do žlezde došlo. Ovakve operacije su veoma česte i prilično bezbedne, ali hirurg mora da pazi da ne ošteti nerve glasnih žica ili paratiroidne žlezde koje regulišu kalcijum. Nekoliko meseci nakon operacije, neki pacijenti moraju da primaju terapiju zračenja jodom. Da li će pacijent morati da prima ovakvu terapiju zavisi od samog tumora i od toga da li je on zahvatio limfne čvorove.
Šta pacijent treba da očekuje posle operacije?
Rez ostavlja ožiljak na vratu, ali savremena tehnologija omogućava da se u današnje vreme ova operacija obavlja i kroz mišice.
Pacijenti kojima je odstranjena tiroidna žlezda moraju da uzimaju hormonsku terapiju svakog dana jer hormoni ne mogu da se proizvode prirodnim putem. U većini slučajeva pacijenti se osećaju isto kao i pre operacije.
Rak tiroidne žlezde najčešće se otkriva u ranom stadijumu i dijagnostikuje pre nego što previše poraste. Kao i kod svih vrsta karcinoma, što se bolest ranije uoči i ranije izvrši operacija, to su rezultati bolji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar