Rakija srce čuva

Jedno alkoholno piće dnevno može da pomogne u prevenciji bolesti srca. Istraživanje koje je trajalo 30 godina pokazalo je da osobe koje piju jedno alkoholno piće dnevno imaju 14-25% manje šanse da obole od srca nego osobe koje uopšte ne konsumiraju alkohol.

Objašnjenje je da umereno unošenje alkohola povećava nivo „dobrog“ (HDL) holesterola. Međutim, to ne treba da bude razlog da ljudi počnu da piju.

Naučnici sa Univerziteta u Kalgariju (University of Calgary, Canada) analizirali su 84 istraživačka rada i pronašli da je rizik od nastanka smrtnog ishoda manji kod osoba koje konsumiraju 2,5-14,9 g alkohola dnevno nego kod osoba koje ne piju alkoholna pića. Osobe koje redovno umereno konsumiraju alkoholna pića imaju do 25% manje šanse da razviju neko srčano oboljenje. Međutim, konsumacija veće količine alkohola povećava rizik od nastanka šloga, visokog krvnog pritiska, ciroze jetre i nekih oblika raka.

Ukoliko osoba ne konsumira alkohol, ovi rezultati nisu razlog da počne da pije. Slični rezultati mogu se postići fizičkom aktivnošću i zdravom izbalansiranom ishranom.

Jedna druga studija je pokazala da žene koje piju do 15 grama alkohola dnevno i muškarci koji piju do 30 grama alkohola – pokazuju povišene vrednosti dobrog holesterola, adiponecina i apolilpoproteina, koji blagotvorno deluju na srce.

Umereno unošenje alkohola podrazumeva ili 30 ml žestokog pića, ili 150 ml vina, ili 350 ml piva na dan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.