U trendu

Rane simptome demencije možete da otkrijete dok se tuširate

Demencija je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, tako da njeno otkrivanje u ranoj fazi može pomoći ljudima i njihovim porodicama da bolje razumeju dijagnozu i planiraju budućnost u skladu sa tim.

Zbog toga nije loše poznavati manje poznate znakove koji mogu ukazivati na ovu bolest. Naime, naučnici su otkrili da jedan takav simptom možete primetiti dok se tuširate.

Jedan od čudnijih znakova demencije je gubitak čula mirisa. Dakle, ako ne možete da osetite miris svog šampona, gela za tuširanje ili sapuna dok se tuširate, to bi mogao biti znak da ste u ranoj fazi demencije.

Možda vam nije logično, ali u tuš kabini nema mnogo mirisa, pa onda čulo mirisa detektuje isključivo šampon ili kozmetiku, zbog toga je lako proverljivo.

Gubitak pamćenja nije nužno znak demencije, ali je sposobnost prepoznavanja mirisa okarakterisana kao jedan od prvih znakova.

Ovu studiju objavio je Univerzitet u Čikagu, a istraživanje je zasnovano na studiji u kojoj je učestvovalo 515 ljudi. Profesor David Strain, predavač na Univerzitetu u Ekseteru, rekao je da demencija zapravo znači da mozak ne radi dobro kao nekada.

Pored gubitka pamćenja i čula mirisa, postoje i drugi simptomi koji ukazuju na ovo stanje, a to su: promene raspoloženja, poteškoće u obavljanju svakodnevnih zadataka, poteškoće u koncentraciji, otežano govorenje, konfuzija u vremenu i prostoru. a kako postoje različite vrste demencije, neki od ovih simptoma možda neće biti odmah uočljivi, prenosi Klix.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.