U trendu

Razlozi zašto vam menstruacija kasni, a da nije trudnoća

Kašnjenje menstruacije jeste naznaka trudnoće ali i ne mora da bude u svakom slučaju. Želimo da vam kažemo da to što vam kasni menstruacija ne mora nužno značiti da ste trudni. Postoji nekoliko različitih uzročnika zbog kojih naš mesečni ciklus kasni. Dužina i dinamika mesečnog ciklusa nije ista kod svih žena, zato niko sem vašeg ginekologa ne može tačno da utvrdi šta se dešava sa vašim telom. Dok čekate termin kod izabranog lekara mi vam pružamo informacije o najčešćim razlozima zbog kojih kasni mesečni ciklus.

Stres

Kada smo pod stresom naše telo nema izbalansirane hormone, što utiče na naš mesečni ciklus. Hormoni stresa šire se kroz krvotok i odlažu i potiskuju sve druge telesne funkcije koje nam nisu od značaja za preživljavanje. Velika količina proživljenog stresa u nedeljama pre mesečnog ciklusa može ga odložiti.

Promena telesne težine

Drastična promena kilaže može uticati na mesečni ciklus, tokom naglog mršavljenja ili gojenja telo nema vremena da stvori hormonski balans. Zato se dijete uvek preporučuju uz nadgledanje nutricioniste ili izabranog lekara. Nagla promene težine može da prozrokuje i pad imuniteta, kao i zdravstvene tegobe.

Sindrom policističnih jajnika

Žene koje imaju sindrom policističnih jajnika nemaju redovnu ovulaciji iz meseca u mesec, tako da menstruacija može biti odložena za nedelju do dve dana. Ovo je vrlo stresno za dame širom sveta i sindrom policističnih jajnika mora pratiti ginekolog. Policistični jajnici mogu da uzrokuju razne promene u telu, i veoma je važno da pratite njihovo stanje. Ginekolozi preporučuju da jednom u šest meseci obavite pregled.

Predmenopauza

Predmenopauza je period od nekoliko godina tokom kog se telo priprema za menopauzu. U ovom periodu u jednom mesecu vam može u potpunosti izostati menstruacija, a u sledeća dva do tri meseca može biti sasvim normalna.

Sami ne možemo izostanak menstruacije pripisati predmenopauzi, zakažite pregled kod ginekologa kako bi utvrdio da je sa vašom matericom i jajnicima sve u redu.

Poremećaj rada štitne žlezde

Štitna žlezda se nalazi u donjem delu grla i ona pored toga što reguliše različite procese u našem telu jednim delom je zadužena za regulaciju menstrualnog ciklusa. Zbog ubrzanog ili usporenog rada štitne žlezde menstruacija može kasniti po nekoliko meseci.

Vaš ginekolog će vas poslati da uradite ultrazvuk štitne žlezde, takođe ćete vaditi krv kako bi se utvrdio nivo hormona koji proizvodi. Na osnovu ovih analiza dobićete terapiju koja najčešće podrazumeva tablete i koja će vaše telo vratiti u balans.

Dijabetes

Dijabetes se smatra podmuklom bolešću današnjeg doba, koja ima tihe simptome. Jedan od njih svakako je kašnjenje menstruacije, zato je važno posvetiti se zdravoj ishrani i izmeći zamke današnjice.

Ovo su neki od najčešćih razloga, ali svakako je važno da proveravate svoje zdravstveno stanje i odete na pregled ako mensturacija kasni više nego obično ili osetite da se nešto promenilo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar