U trendu

Redovno perete zube, ali vas muči loš zadah: Ovo su najčešći razlozi

Loš zadah, poznat i kao halitoza, može biti doživotno stanje koje veoma utiče na samopouzdanje, te može ugroziti društveni, ljubavni i vaš seksualni život. Stomatolog Ana Midlton, otkrila je za Miror najčešće razloge lošeg zadaha i kako ga se rešiti.

Nedovoljno vode

Dehidracija može prouzrokovati loš dah jer bakterije koje žive u ustima imaju tendenciju da se množe kako se usta isušuju. To dovodi do smanjenja sline koja deluje kao tampon za usta. Voda za piće može smanjiti loš zadah jer ispire čestice hrane. Uvek držite flašicu vode uz sebe i trudite se da pijete dva litra dnevno.

Stres

U stresnim vremenima možda ne brinete dovoljno oko toga da jedete dobro ili pijete dovoljno vode, što može dovesti do suvih usta i lošeg zadaha. Takođe možete disati kroz usta, a ne kroz nos, a to je još jedan uzrok suvih usta. A postoji i veza između stresa i bolesti desni. Budite hidrirani i stres regulišite vežbama joge i disanja.

Dijeta s niskim udelom ugljenih hidrata

Kada smanjite unos ugljenih hidrata i povećate unos belančevina, telo se pre svega nalazi na zalihama masti i razgrađuje ih za energiju, stvarajući ketone. Jedan od njih je aceton koji može učiniti da vaš dah miriše na sredstvo za uklanjanje laka na noktima. Razgovarajte s nutricionistom o svojoj ishrani ili posetite lekara opšte prakse.

Hrkanje

Kad spavamo, proizvodnja sline se smanjuje, usta postaju suva i ujutro imamo loš zadah. Ako hrčete, možete patiti od ozbiljnog isušivanja usta zbog disanja kroz usta, a ne kroz nos. Potražite u apoteci sredstva protiv hrkanja i pitajte lekara opšte prakse za savet.

Kafa

Kava ima vrlo jak miris, a kofein iz kave može uticati na loš zadah. Suši usta, što podstiče razmnožavanje bakterija koje se lepe za jezik, desni, zube i unutrašnjost obraza, što može dovesti do lošeg zadaha. Takođe je moguće da se, ako stavljate mleko u kafu, problem pogorša, jer mleko podstiče rast bakterija. Odlučite se za čaj ili popojte vodu nakon kafe i koristite bombone ili žvakaće gume bez šećera.

Alkohol

Alkohol je diuretik, što znači da vas dehidrira i isušuje usta. Smanjenje sline ograničava sposobnost vaših usta da se sama očiste, podstičući razvoj bakterija. Alkohol takođe može pokrenuti refluks zbog čega želudačna kiselina prodire u grlo, a ta kiselina ima miris. Pokušajte da ne prekoračite nedeljnu količinu preporučenih alkoholnih pića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar