U trendu

Rekonstrukcija dojke nakon raka

Žene sa dijagnozom rak dojke obično se podvrgavaju operaciji uklanjanja dela dojke zahvaćenog karcinomom. Ponekad je to uklanjanje samo kancerogenih ćelija, a dojka ostaje sačuvana nakon operacije. Ukoliko je rak veliki i proširio se, mora da se ukloni cela dojka (mastektomija).

Ženama se pre ili posle uklanjanja tumora obično „ponudi“ plastična operacija da bi se rekonstruisala dojka, implantant dojke ili ubacivanje tkiva sa drugog dela tela. Ponekad se rekonstrukcija dojke vrši u isto vreme kad i operacija uklanjanja tumora, a kod nekih žena se rekonstrukcija dojke vrši kao posebna naknadna operacija.

U SAD žene imaju pravo na operaciju rekonstrukcije dojke nakon mastektomije pod uslovima njihovog zdravstvenog osiguranja, a ipak se kod velikog broja žena ne vrši rekonstrukcija. Istraživači su želeli da saznaju zašto se kod nekih žena posle uklanjanja tumora dojke ne vrši rekonstrukcija.

Kako je studija sprovedena?

Istraživači su poslali upitnike ženama sa dijagnozom karcinom dojke u Los Anđelesu i Detroitu, sa određenim pitanjima o lečenju. Nakon četiri godine, ponovo su im poslali upitnike.

Analiziran je: broj žena koje su imale operaciju (mastektomija), broj žena koje su imale rekonstrukciju dojke i zadovoljstvo žena procesom odlučivanja o tome da li da se vrši rekonstrukcija. Zatražili su od žena kod kojih nije rađena rekonstrukcija dojke da odgovore na pitanja zašto nisu izabrale rekonstrukciju i da li i dalje razmatraju mogućnost rekonstrukcije dojke.

Rezultati

Gotovo 41% žena kod kojih je vršena mastektomija odlučilo se na operaciju rekonstrukcije dojke, odmah ili tokom četiri godine nakon operacije.

Neki faktori su bili povezani kod žena koje nisu imale rekonstrukciju dojke. Rekonstrukcija dojke nije rađena uglavnom kod: crnkinja, starijih osoba, žena koje su imale još neku težu bolest, žena sa nižim obrazovanjem i žena koje su primale hemoterapiju.

Većina žena (87%) rekla je da je zadovoljna procesom odlučivanja o rekonstrukciji dojke. U proseku su crnkinje i Latinoamerikanke bile manje zadovoljne procesom odlučivanja o rekonstrukciji.

Najčešći razlozi zašto kod žena nije vršena rekonstrukcija dojke:

  • 49% žena nije želelo da ima više operacija
  • 34% žena je smatralo da im rekonstrukcija nije važna
  • zabrinutost o bezbednosti implantata bila je prisutna kod 36% žena
  • crnkinje i Latinoamerikanke češće su se od belkinja izjašnjavale protiv rekonstrukcije dojke nakon operacije – zbog nedostatka medicinskog osiguranja (velikih troškova takve operacije)

Koliko je pouzdano istraživanje?

Istraživači smatraju da je istraživanje pouzdano za anketiranu grupu žena.

Istraživači su se tokom ankete interesovali da li se radi o crnim, belim ženama ili o Hispanoamerikankama, pa su preduzeli korake kako bi se osiguralo da broj ispitanika bude podjednak iz svih grupa da bi dobili pouzdane odgovore. Istraživači napominju da je zdravstveni sistem u drugim zemljama toliko drugačiji da je i broj odgovora na navedena pitanja verovatno različit.

Šta to znači za nas?

Ako ste žena sa rakom dojke i ako morate na operaciju, mastektomiju, treba da se raspitate o rekonstrukciji dojke pre operacije. Ove dve procedure mogu ponekad da se urade u isto vreme, što bi izbeglo potrebu za drugom operacijom.

Međutim, ne žele sve žene rekonstrukciju dojke. To je odluka koju žena treba sama da donese, uz savet svog lekara. Treba naći najbolji način da se to uradi uz uslov da je medicinski izvodljivo i opravdano, a da dodatno ne ugrožava zdravlje žene.

Smatramo da boja kože, nacionalnost, verska pripadnost, imovinsko stanje ili nivo obrazovanja pacijenatkinja ne bi trebalo da utiču na odluku i da bi svaku opravdanu operaciju rekonstrukcije dojke nakon uklanjanja tumora trebalo da pokrije zdravstveno osiguranje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar