U trendu

Rešite se kašlja kao od šale: Recept naših baka je SPAS

Prirodni lek je odlično sredstvo za iskašljavanje kod bolesti gornjeg respiratornog trakta

Ako vas ili nekog vašeg bližnjeg muči suvi kašalj onda je crna rotkva sa medom odlično rešenje. Ovaj recept sa prirodnim sastojcima su pravile naše bake. Priprema je jednostavna, a ukus fantastičan.

Prirodni lek je odlično sredstvo za iskašljavanje kod bolesti gornjeg respiratornog trakta, a sirup se priprema dan ranije.

Sastojci:

veća crna rotkva
2 pune kašike meda ili 4 kašike šećera

Priprema:

Rotkvu lepo operite i osušite. Ako se desi da ne stoji ravno odsecite malo donji deo da bi stajala. Takođe isecite i malo gornjeg dela koji će vam poslužiti kao poklopac. Zatim napravite udubljenje i neka vam zidovi ostanu debljine 2 cm (slično kao tikvicu kad dubite). U rotkvu sipajte med, treba da napunite više od pola ili šećer ako ste alergični na med ili ga nemate u kući. Poklopite je onim vrhom što ste isekli i ostavite preko noći. Ujutru će se u rotkvi formirati lekoviti sirup koji vam pomaže u borbi sa suvim kašljem.

Primena sirupa:

Ovaj lekoviti sirup trebate da uzimate 4-5 puta dnevno, nekoliko minuta pre jela. Odrasli po 1 supenu kašiku, a deca po 1 kafenu kašičicu.

Kako da dopunite sirup:
U toku dana sirup ćete iskoristiti, zato uveče u istu rotkvu opet dodajte med ili šećer i ujutru će biti spreman za korišćenje. Tek posle dva-tri dana, možete promeniti rotkvu.

Ovaj sirup nas brzo oslobađa kašlja, ali dijabetičari i deca mlađa od godinu dana treba da budu oprezni, jer veća količina meda može izazvati alergiju. Uprkos lekovitosti, postoje kontraindikacije za korišćenje: akutne bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, žučne kese i bubrega.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar