U trendu

Retko koja biljka će vam rešiti toliko problema kao ova

Poznata je po oštrim dlačicama koje rastu na stabljici i lišću, a u službi zdravlja može se koristiti kao suvi list, sušen smrzavanjem ili ekstrahovan u tablete, sokove i čajeve. Moderna nauka pronašla je brojne dokaze koji podupiru drevna verovanja o lekovitim svojstvima koprive, kao bogatog izvora antioksidansa koji smanjuju broj slobodnih radikala u našem telu, piše Ordinacija.hr.

Zdravstvene dobrobiti

Osim što su listovi koprive dobar izvor kalcijuma i drugih minerala koji mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti bubrega, osteoporoze i mnogih drugih ozbiljnih stanja, takođe su dobar izvor linolenske kiseline, kvercetina, gvožđa, magnezijuma i kalijuma. Vitamin C podupire imunološki sistem i štiti nas od raznih vrsta raka, a vitamin A neophodan je za zdravlje očiju. Osim toga, kopriva je naš moćan saveznik i kod mnogih drugih zdravstvenih stanja.

Ublažavanje artritisa

Utvrđeno je da je list koprive koristan za smanjenje upala i bolova u zglobovima. U jednoj studiji, 27 osoba koje su imale artritične bolove u prstima osetilo je olakšanje primenom lista koprive na zahvaćeno područje svaki dan tokom nedelju dana.

Regulacija šećera u krvi

List koprive sadrži jedinjenje nazvano UD-1 koje deluje slično insulinu u telu. Iako su potrebna dodatna istraživanja, naučnici veruju da kopriva može pomoći u kontroli šećera u krvi kod osoba s dijabetesom.

Poboljšanje zdravlja disajnog sistema

Kopriva je od davnina omiljena u narodnoj medicini zbog svoje uloge u borbi protiv sezonskih alergija i drugih blažih respiratornih oboljenja. Studija na 98 učesnika koji su koristili liofilizirani list za svoje alergije zaista je otkrila značajne prednosti korišćenja koprive.

Zdravlje prostate

List koprive može biti efikasan tretman za određena stanja prostate, kao što je benigna hiperplazija prostate, oticanje prostate. Iako su potrebna dodatna istraživanja u ovom području, kliničko ispitivanje na 287 osoba s BPH otkrilo je značajno smanjenje veličine njihove povećane prostate nakon što su bili lečeni listom koprive.

Revitalizacija kose i vlasišta

Naime, kopriva je jedan od najstarijih zabeleženih lekova za lečenje i sprečavanje gubitka kose. To je pre svega zbog velike količine sumpora i silicijum dioksida u koprivi koji poboljšavaju zdravlje kose jačajući vlasište. Redovno korišćenje šampona od koprive može pospešiti ponovni rast kose i smanjiti gubitak kose.

Lečenje kožnih problema

Kopriva ima prirodna adstrigentna svojstva, a adstrigenti su izvrsni za lečenje problema s kožom kao što su masna koža, suva, upaljena i koža koja svrbi uzrokovana ubodima insekata, vodene kozice, pa čak i ekcem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar