U trendu

Revolucionarno otkriće: vakcina leči decu od – raka

Doktori i istraživači sa Kube uspeli su da svojim inovativnim onkološkim terapijama produže život pacijentima od nekoliko meseci na nekoliko godina.

Doktor dečje onkologije objašnjava kako su uspeli da decu koja su jela na cevčicu i disala uz pomoć aparata dovedu do stanja da idu u školu.

Nedavno je na Kubi odobrena vakcina za lečenje raka pankreasa, kože, prostate, a uskoro će biti dostupna i vakcina za lečenje kancera debelog creva.

O dostignućima kubanske medicine govorili su dr Anabeli Estevez Garsija, profesorka na Medicinskom fakultetu u Havani, i dr Reno Cespedes, dečji onkolog šef Odeljenja pedijatrije na Institutu za onkologiju i radiobiologiju u Havani.

Dr Garsija kaže: „Ono što nudimo pacijentima na svetu je ono za šta imamo dobre rezultate s našim pacijentima na Kubi… Kada se radi o nemikroćelijskom kanceru pluća gradusa 3B i 4, ali imamo terapije i za primarni kancer centralnog nervnog sistema, karcinome ezofagusa glave i vrata i kolorektalnog metastaskog karcinoma… Terapijama koje koristimo, zajedno sa standardnim, i na taj način smo uspeli da produžimo preživljavanje pacijenata, čak i s metastaskim bolestima. Istovremeno ove terapije ne daju one sekundarne efekte koje daju standardne terapije“.

Dobili smo rezulate koji su statistički neverovatni, jer pacijenti koji su ranije preživljavali nekoliko meseci, sada žive nekoliko godina duže, kaže dr Garsija, dodajući da je milion takvih primera.

Ona je navela da u poodmaklom stadijumu onkološke bolesti nijedan onkolog ne može da izleči pacijenta, već da je jedino što može – da mu poboljša kvalitet života i da mu omogući da duže preživi. Istakla je da je veliki uspeh to što je produžetak života postignut sa nekoliko meseci na nekoliko godina. Navela je da imaju pacijenta koji već 8 godina prima Cimavaks, da on ima odličan kvalitet života, da ide na plažu i najnormalnije živi dok prima terapiju.

Dr Reno Cespedes je, govoreći o rezultatima u oblasti dečje onkologije, naveo da nakon što su počeli da koriste polihemioterapiju, dobili su jedno duže preživaljavanje. „Pre nekoliko decenija te se terapije nisu koristile, ali kad su ušle u upotrebu prvo smo probali kod dece koja imaju hematopoetske onkološke bolesti… I kod 75 odsto dece koje smo lečili, njihova bolest je došla pod kontrolu.

Hemioterapija koja je bila objedinjena sa zračenjem i drugim vrstama terapija, je ono što je dovelo do dužeg preživaljavanja dece, a danas imamo nešto novo što dodajemo starim, standardnim terapijama… To je pre svega uključivanje monoklonskog antitela „Nimotuzunab“, koji je bio od koristi takvim pacijentima. Mi to primenjujemo kod pacijenata koji su preživljavali u deset procenata – dve godine“, kaže doktor.

Slučajevi na kojima proučavaju ovu vakcinu – jesu slučajevi u terminalnom stadijumu bolesti. „Radilo se o moždanom stablu, što je teška lokalizacija za lečenje, oni se brzo razvijaju i brzo može da dođe do smrtnog ishoda… Ali mi smo dobili oporavak kod dece koja su bila u krevetu, koja nisu bila sposobna da jedu sama, koja su jela preko sonde, koja su imala traheotomiju i pomoć pri disanju – doveli smo tu decu u stanje da mogu da idu u školu, oni su povratili sav onaj kvalitet života koji je za decu važan“, dodaje de Cespedes.

Povezani su svi instituti, centri i klinike i sav taj trud da se objedine znanja doveo je do vrhunskih rezultata, kaže. Imamo dogovor sa institutiom u SAD o naučnom istraživanju i to je jedno priznanje napretku naučnih istraživanja u našoj zemlji, koji dokazuje da smo na pravom putu, ističe.

Garsija kaže da nastavljaju da vrše klinička ispitivanja i rade na daljem usavršavanju terapija koje se koriste. Već smo dobili rezultate na nekim lokalizacijama kancera na kojima proučavamo terapije koje veće znamo ili koristimo ih na nekim drugim tumorima, mestima u kombinaciji s drugim“. Navodi da će im, kao u prethodnim slučajevima, biti potrebne godine da dobiju dobre rezultate, ali veruje da će ih postići jer ulažu svi mnogo napora da bi dobili dobra terapeutska rešenja.

Dr Cespedes kaže da žele da povećaju nivoe istraživanja na polju onkologije u pedijatriji. „Znamo da mnoge bolesti imaju osnovu u genetičkom razvoju u detinjstvu. Ponekad je dovoljno da se ove bolesti samo kontrolišu… Treba da uložimo više napora kako bismo razvijali nešto što je san u ovom trenutku, ali naučnici su raspoloženi da prodube svoja znanja iz genetike, prvo da se utvrde neki prognostički faktori“.

Dodaje da postoje i druge vrste bolesti, koje nisu maligne, a koje imaju korist od onkoloških terapija.

Garsija kaže da pacijenti Srbije dolaze na Kubu već godinama, kao i iz drugih zemalja, i da mogu da se obrate agenciji Konsultal futuro za to. Oni nam pomažu da napravimo jednu preliminarnu procenu i otkrijemo da li pacijent može da ima koristi od naše vakcine, ako može – s pratećom dokumentacijom putuje s nekim iz agencije, primaju terapiju, i vraćaju se sa svom pratećom dokumentacijom i instrukcijama za dalje lečenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.