U trendu

Revolucionarno: prenosivi veštački bubreg

Zahvaljujući silikonskoj nanotehnologiji, u saradnji University of California i Vandebilt Univerity (Dr William H. Fissell IV i bioinženjer Shuvo Roy) razvijen je veštački (bioarteficijelni) bubreg koji će biti moguće implantirati u organizam bolesnika.

Ključni deo ovog biohibridnog bubrega čine mikročipovi koji funkcionišu kao filteri, a oko njih se nalaze tubulske ćelije proizvedene u bioreaktoru koje vrše funkciju bubrežnih cevčica i omogućavaju zadržavanje korisnih supstanci u telu bolesnika.

Pilot studija u kojoj će se ispitivati ovaj bubreg na bolesnicima započinje u 2017. godini.

Dakle, radi  se o minijaturnom uređaju koji će biti implantibilan odnosno operativno će se ugrađivati u organizam bolesnika kao što se to radi sa živim bubregom tokom procedure transplantacije.

Pored toga što se ovim pristupom rešava problem nedovoljnog broja organa za transplantaciju, ogromna prednost bioarteficijelnog bubrega je u tome što on ne zahteva primenu imunosupresivne terapije (terapije protiv odbacivanja presađenog bubrega) koja generiše brojne komplikacije, posebno infekcije i maligne bolesti.

(Prof. dr Rajko Hrvačević, internista-nefrolog, Poliklinika „InterTim“)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike