U trendu

Revolucionarno test za kućnu upotrebu otkriva rizik od raka grlića materice

Alternativa PAPA-testu mogla bi uskoro da donese novu revoluciju u način na koji doktori dijagnostifikuju karcinom grlića materice, a naučnici se nadaju da će to smanjiti broj žena koje preskaču redovne ginekološke preglede.

Naučnici kažu da bi nova metoda, mogla potencijalno da pomogne većem broju žena da otkriju da li su u riziku od razvoja karcinoma grlića maternice.

Istraživači sa londonskog Univerziteta „Queen Mary“ razvili su test koji će prepoznati prekancerozne lezije analizom uzoraka putem testa urina za kućnu upotrebu.

Doktorka Belinda Nedžai i njene kolege razvili su alternativnu metodu koja se ne oslanja na PAPA-testove, a svoje istraživanje predstavili su na konferenciji Nacionalnog instituta za istraživanje karcinoma u Glazgovu.

U sklopu eksperimenta naučnici su koristili donirani urin od 600 žena volontera. U sklopu studije izmerene su hemijske promene koje se mogu pronaći u urinu ili uzorcima vaginalne tečnosti, sve u cilju procene rizika od karcinoma, a visoka ocena ukazuje da postoji povećan rizik od pojave prekanceroznih lezija.

Dr Nedžai rekla je da je samopregled „poprilično precizan“, ali nije baš tako efikasan kao PAPA-test.

„Međutim, postaće efikasan veoma brzo, čim ga poboljšamo“, izjavila je doktorka.

Naučnici veruju da bi se test mogao koristiti na dva načina: kao test za žene pozitivne na HPV ili kao test za otkrivanje karcinoma grlića maternice, koji je za sada bio tačan u 85 odsto slučajeva.

Međutim, stručnjaci kažu da bi istraživanje trebalo sprovesti na barem 10 hiljada žena pre nego što bude spreman za upotrebu, ali takođe ga smatraju obećavajućim.

„Dugoročno gledano, ovakav test može postati standardna metoda za sve jednostavnije analize. Studija je pokazala da žene pre rade testove kod kuće nego što posećuju lekara. Očekujemo da će testiranje kod kuće povećati broj žena koje se testiraju na karcinom grlića maternice, ali i smanjiti troškove za zdravstvene usluge i poboljšati konačne performanse ovakvih testova“, dodala je dr Nedžai.

(unilad.co.uk, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.