U trendu

Ruke su vam stalno hladne? Ne, nije ono što mislite, ovo su pravi razlozi

Ako primetite da su vam ruke neuobičajeno hladne čak i ako ste duže vreme na toplom, trebalo bi da obratite pažnju na opšte zdravstveno stanje.

Ovo su neki od razloga hladnih ruku:

Dijabetes

Osim što su vam često hladne ruke, ponekad u dlanovima i stopalima osećate trnce – to mogu biti prvi znakovi dijabetesa. Posledice se mogu odraziti na krvnu sliku, ali i nervni sistem.

Štitna žlezda

Usporen rad štitne žlezde dovodi do usporavanja metabolizma, a često je praćen hladnim dlanovima i stopalima. Umor, nevoljnost, česta pospanost, usporenost tela i pokreta i slabo podnošenje visokih temperatura su znakovi ovog poremećaja.

Anemija

Uz hladne prste na rukama i nogama često vas hvata umor, glavobolja i malaksalost – u slučaju da vam se to događa, vreme je da proverite krvnu sliku jer vam možda nedostaje gvožđe. Ono je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kiseonik u krv i daju joj crvenu boju. Hladni ekstremiteti stoga mogu biti znak anemije, odnosno slabokrvnosti.

Stres

I stres može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On pojačava adrenalin koji pak sužava krvne sudove i slabi cirkulaciju pa su ruke i noge hladnije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar