U trendu

Samo jedna pomorandža dnevno čisti organizam pušača

Pomorandža je dostupna tokom cele godine, pristupačna je, hranjiva, zdrava i odličnog okusa. Sadrži visok procent antioksidanata, poboljšava i stimuliše rad creva, snižava nivo lošeg holesterola u krvi, a zadebljanje krvnih sudova smanjuje za trećinu.

Plod narandže sadrži obilje vitamina C, B, provitamin A, kao i vitamin E. Od minerala posebnu važnost ima kalcijum koji se lako apsorbira, ali i magnezijum, kalijum i fosfor.

Pomorandža je bogata oligoelementima, ali i šećerom, koji organizmu osigurava energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorevanje. Vitamin C pospešuje i apsorpciju gvožđa, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.

Za pušače vitamin C ima posebnu važnost. Zato, ako pušite, živite u zagađenom okruženju ili vas je obuzeo umor, salatu ne treba začiniti uljem, već sokom od pomorandže. Ovakva ukusna slatko-slana kombinacija istovremeno je izuzetno zravstveno korisna.

Osim toga, naučnici iz Australije otkrili su da konzumiranje samo jedne pomorandže dnevno može biti uspešna zaštita od pojave nekih oblika karcinoma. Oni tvrde da rizik obolevanja od karcinoma usne šupljine, grla, glasnih žica i organa za varenje može biti prepolovljen zahvaljujući ovoj voćki prenose mediji u regionu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.