U trendu

Samo nekoliko kapi ovog ulja čini čuda za zdravlje, naši stari koriste ga od davnina

Ulje čajevca je prirodni proizvod koji potiče od listova Melaleuca Alternifolia, malog drveta takođe poznatog kao čajno drvo.

Aboridžini u Australiji koristili su listove čajevca da bi lečili otvorene rane, ali su ga i drobili da bi dobili tečnost koju su grejali i udisali da bi lečili kašalj.

Čajevac danas doživljava veliki povratak u kozmetičku industriju: Proizvođači šampona protiv peruti, krema, dezodoransa i sapuna obećavaju ublažavanje raznih kožnih problema.

Smiruje upaljenu kožu

Ovo ulje možete koristiti kao antiinflamatorni tretman za nečistu kožu. Ima umirujući kvalitet i deluje protiv iritacije kada imate zapaljenske procese i nečistoće na koži. To je zato što sadrži supstance koje mogu da imaju antibakterijsko, fungicidno i antiinflamatorno dejstvo. Ima širok primenu i kod manjih posekotina.

Efikasno ubija vaške

Ulje čajevca je veoma efikasno u borbi protiv vaški. Pomešajte 10 kapi ulja sa neutralnim šamponom i nanesite na kosu. Ostavite ovu mešavinu da odstoji oko 10 minuta, a zatim je dobro isperite. Ponovite postupak nakon što prođe nedelju dana.

Ujedi insekata

Nanesite malo čistog ulja čajevca ili balzama na ubod insekata da biste ublažili ubod. Ovo se naročito odnosi na ujede komaraca.

Prirodni dezodorans

Pomešajte malu količinu ulja sa svojim gelom za tuširanje i vaš znoj više neće imati neprijatan aromu već ćete mirisati sveže mente.

Smanjuje svrab glave i perut

Koristite nežni šampon (poput onog za bebe) sa pet kapi ulja čajevca i ublažićete svrab i smanjiti perut.

Osim za zdravlje, ima primenu i u domu

Univerzalno sredstvo za čišćenje – Rastvorite dve kašike ulja čajevca s malo vode u bočici s raspršivačem i dobili ste odlično prirodno sredstvo za čišćenje za sve namene!

Sprej protiv buba – pomešajte malo ulja s malo vode i poprskajte ovo na okvire prozora na mestima gde bube izazivaju najviše problema. Bube mrze miris ulja pa ćete primetiti da će se držati podalje.

Buđ – ako imate buđ u domu, dodajte dve kašike ulja čajevca u 500 ml vode. Ovo dobro promešajte i stavite smešu u bocu s raspršivačem. Zatim poprskajte smešu na mesta buđi u vašem domu. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim istrljajte mesto peškirom. Odmah ćete primetiti rezultat! Ponavljajte ovaj postupak dok sav kalup ne nestane.

Očistite četkicu za zube – nakapajte nekoliko kapi ulja direktno na četkicu za zube. Uradite ovo jednom ili dva puta nedeljno.

(Espreso/24sedam)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar