U trendu

Samo ovo jedite za doručak ako imate povišen šećer i ne brinite!

Iskontrolisaćete šećer u krvi

Prema rečima nutricionistkinje Ejmi Gudson, jedna od najboljih stvari koje možete da uradite ujutro da kontrolišete šećer u krvi je da kombinujete ugljene hidrate pune vlakana sa proteinima, piše Ordinacija.hr.

Ovi hranljivi sastojci su važni za zdravu ishranu za ljude sa problemima sa šećerom u krvi, jer ugljeni hidrati izazivaju skok nivoa šećera ako se ne kombinuju sa hranom koja se sporo vari.

„Ugljeni hidrati su brz izvor energije i telu su potrebni jer se veoma brzo svare. Hrana poput ovsene kaše ili hleba od celog zrna se sporo vari, ali zašećereno testo, kolači i slična hrana će izazvati negativne promene ako se jedu sama“, objasnio je Gudson.

Ako doručku dodate ukusne proteine zajedno sa ugljenim hidratima, lakše ćete kontrolisati šećer u krvi: „Proteini se veoma sporo vare, brzo vas zasiti i ostavljaju vas siti dugo nakon obroka. Dakle, kombinacija namirnica će pomoći da se stabilizuje šećer u krvi“, dodaje on.

Stručnjaci i naučnici su potvrdili da je to veoma dobra kombinacija za zdravlje. Iako ovo ne uključuje ugljene hidrate, postoje dokazi koji ukazuju na to da proteini neće podići nivo šećera u krvi i mogu zapravo smanjiti glukozu u krvi kod ljudi sa dijabetesom tipa 2.

Hajde da zaključimo da ako jedete samo ugljene hidrate možete računati na porast nivoa šećera u krvi, ali ako ih kombinujete sa proteinima možete učiniti mnogo. To ne znači da morate izbegavati ugljene hidrate, ali pazite koje jedete.

Isprobajte ove ideje za doručak
Ako tražite ideju za ukusan ručak koji sadrži ugljene hidrate i puno vlakana, Goodson ima nekoliko ideja.

„Započnite dan kombinovanjem jaja i proteina i hleba od celog zrna, grčkog jogurta sa borovnicama i žitaricama, ovsene kaše sa semenkama i mesom ili smutija sa kravljim mlekom, grčkim jogurtom i voćem, ali bez putera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar