U trendu

Samopregled dojki efikasan u borbi protiv raka

Svetska zdravstvena organizacija i medicinsko osoblje neprestano upozoravaju žene i devojke na to da redovno kontrolišu svoje dojke kako bi se bilo kakve promene na vreme uočile i sprečile moguće komplikacije.
Ukoliko se bilo kakve promene na dojkama uoče na vreme, lečenje je efikasno i mogućnosti izlečenja čak i raka dojke veoma velike.
Zašto samopregled dojki?
Samopregledom dojki na vreme mogu se uočiti čvorići ili zadebljanja (eventualne upale). Ponekad čvorići i nepravilna zadebljanja mogu ukazivati na početni stadijum karcinoma. Ukoliko se rak uoči na vreme, veoma se efikasno leči savremenim sredstvima.
Samopreglede treba vršiti jednom mesečno, a kod lekara ići redovno jednom godišnje ili ukoliko se primete neki simptomi na dojkama.
Kada vršiti samopregled?
Pregled dojki treba vršiti svakog meseca, najbolje odmah posle menstruacije, jer su dojke tada mekane, dok pre menstruacije mogu biti bolne i imati sitne bezazlene čvoriće. Za pregled ne treba mnogo vremena i to nije neka velika obaveza.
Žene koje nemaju menstruaciju treba da vrše samopreglede određenog dana u mesecu (najlakše se pamti prvi dan u mesecu).
Napominjemo da su žene iznad 50 godina starosti u najrizičnijoj grupi i da obavezno treba da vrše samopregled dojki svakog meseca.
Kako se vrši samopregled?
Treba izabrati mesto gde je toplo i udobno, gde se možete opustiti i gde vas neće niko uznemiravati.
Skinite se do pola, stanite ispred ogledala i pogledajte svoje telo pri spuštenim, a potom pri podignutim rukama, kako biste uočili da se nisu pojavile neke nepravilnosti oblika dojki.
Sa rukama spuštenim nadole treba se polako okretati ispred ogledala, a u ogledalu posmatrati izgled dojki.
Podignite ruke i opet se okrenite oko sebe gledajući u ogledalo. Pažljivo treba gledati dojke, a najpažljivije posmatrati bradavice, ne bi li se uočile neke promene.
Stavite ruke na bokove, stisnite prste kako biste zategli mišiće. Tada treba uočiti da li ima nekog neobičnog zatezanja u predelu grudnog koša i da li se na dojkama uočavaju neki nepravilni nabori.
Lezite na jastuk pa podignite jednu ruku iznad glave. Pipajte dojku drugom rukom, a zatim to isto ponovite sa drugom dojkom. Prstima pritiskajte dojku i opipajte lagano i nežno celu "zapreminu" dojke. Na pomenuti način opipajte svaki deo dojke.
To isto ponovite tako što ćete podići ruku iznad glave i saviti je u laktu. Drugom rukom opipajte dojku koncentričnim krugovima oko bradavice.
Kada vam je jedna ruka podignuta iznad glave posle opipavanja dojke, opipajte i žlezde ispod pazuha i vidite da tu nema zadebljanja ili čvorića.
Na šta obratiti pažnju?
Prilikom pregleda dojki treba obratiti pažnju na:

 • razliku u visini dojki
 • promenu veličina jedne ili obe dojke
 • promene u položaju i veličini bradavica
 • uvlačenje bradavica
 • mogući iscedak iz bradavica
 • čvoriće u dojkama
 • otvrdnuće jedne ili obe dojke
 • osip ili promenu boje jedne ili obe dojke
 • povećanje neke žlezde ispod pazuha
 • oticanje mišica iznad laktova
 • oticanje u predelu ramena

Šta se radi kad se uoče promene?
Kada žena (devojka) uoči neke promene na dojkama, to u većini slučajeva znači da nije nešto opasno, ali je znak da ipak treba otići na prgled. Lekar će izvršiti pregled i odlučiti da li treba uraditi još neke analize da bi se utvrdilo pravo stanje stvari.
Ukoliko se ustanovi da nastale promene treba lečiti, terapiju će odrediti lekar. Ne treba paničiti jer su šanse da ste uočili rak minimalne.
Ukoliko medicinsko osoblje ustanovi da se radi o karcinomu dojke, to ipak nije kraj sveta. Karcinom dojke danas se veoma efikasno leči, a lekarima stoje na raspolaganju mnoge efikasne metode. Lekari će odlučiti da li treba piti samo lekove, da li je potrebno zračenje, hemoterapija, ili pak hirurška intervencija.
Zaključak
Samopregled treba vršiti kako biste spavali mirno i bili sigurni u svoje zdravlje. Čim se uoče neke promene, treba otići lekaru, a ne odmah bez razloga pasti u depresiju, jer se najčešće radi o nečemu što je bezopasno.
Poslednjih desetak godina rak grlića materice i rak dojke veoma su česte bolesti kod žena, ali ukoliko se na vreme otkriju (u početnoj fazi), mogućnosti potpunog izlečenja savremenim metodama veoma su velike.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.