U trendu

San vam ne dolazi na oči, a i kad dođe, kratko traje? 10 pouzdanih saveta stručnjaka

Buđenje noću, nesanica, odnosno održavanje noćnog sna – čest je problem. Noćno buđenje i nesanica često se javljaju tokom perioda stresa.

U ovakvim slučajevima teško pomažu lekovi ili duže spavanje da biste se ujutru osećali odmorno.

Dr Timoti Morgentaler iz Ročestera, Minesota, bavi se uzrocima i posledicama nesanice, tako da ima stručne savete:

Uspostavite mirnu opuštajuću rutinu pre spavanja. Na primer, popijte šolju toplog čaja (bez kofeina) ili toplog mleka pre spavanja ili slušajte laganu muziku pre nego što legnete da spavate.

Opustite svoje telo. Lagana joga ili lake vežbe za mišićnu relaksaciju mogu ublažiti napetost i pomoći mišićima da se opuste pre spavanja.

Neka vaša spavaća soba bude pogodna za spavanje. Svetlo, buka ili temperatura treba da budu na prijatnim nivoima kako ne bi narušili odmor. Previše svetlosti i buke, kao i vrućina ili hladnoća, mogu remetiti san. Nemojte se upuštati u radne aktivnosti u spavaćoj sobi, pogotovu ne pre spavanje. Kako kažu stručnjaci, spavaća soba je „samo za spavanje i seks“. To će pomoći vašem organizmu da i podsvesno zna da je „ova soba za spavanje“.

Sklonite satove iz vidokruga u svojoj spavaćoj sobi. Posmatranje sata tokom noći uzrokuje stres i otežava da se vratite na mirno spavanje ako se probudite tokom noći.

Izbegavajte hranu koja sadrži kofein posle podne i ograničite alkohol nekoliko sati pre spavanja. I kofein i alkohol mogu ometati miran san.

Planirajte redovno vežbanje. Imajte na umu da naporno vežbanje ili težak fizički posao neposredno pre spavanja mogu ometati san, a lake vežbe doprinose boljem spavanju.

Idite u krevet samo kada ste pospani. Ako vam se ne spava, ne idite u krevet, uradite nešto opuštajuće što će vam pomoći da vam se prispava.

Trudite se da ležete u isto vreme svakog dana i da ustajete u određeno vreme svakog dana. Neredovan odlazak na počinak i neustajanje u isto vreme remete biološki časovnik i izazivaju nesanicu.

Izbegavajte dnevnu dremku. Ukoliko imate problema sa spavanjem, popodnevna dremka može da poremeti vaš ciklus sna.

Ako se probudite i ne možete da zaspite u roku od 20 minuta, ustanite iz kreveta. Idite u drugu sobu i čitajte ili radite druge mirne delatnosti dok ne postanete pospani.

Napomene

U nekim slučajevima, nesanica može biti uzrokovana zdravstvenim stanjem kao što je apnea, sindrom nemirnih nogu, hronični bol ili poremećaj mentalnog zdravlja kao što je depresija. Tretman za „osnovne bolesti“ može rešiti i nesanicu. Takođe, lečenje nesanice može da pomogne u lečenju depresije

Ako duže vremena imate probleme sa spavanjem, razgovarajte sa svojim lekarom. Da bi se odredio uzrok i najbolji tretman za nesanicu, možda ćete morati da posetite specijalistu. Vaš lekar može propisati lekove i pokušati sa drugim strategijama da bi se vaš obrazac spavanja vratio na pravi put.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.