Saznajte šta vam se dešava u telu ako spavate manje od 5 sati: Rezultati krvne slike su zapanjujući

Naučnici su odlučili da naprave test i otkriju šta se dešava u telu ako spavamo manje od pet sati.

Ubrzani tempo života mnogima je narušio kvalitet sna, za koji kažu da je pola zdravlja. Stručnjaci često ističu koliko je važan, ali šta se dešava kada on traje manje od pet sati? Naučnici su rešili da naprave test i daju odgovor na ovo pitanje. Studija je objavljena u „Journal of Lipid Research“, a u njoj su učestvovali muškarci, piše Mondo.rs.

Naučnici su izabrali 15 zdravih muškaraca koji su nedelju dana proveli spavajući 10 sati noću kod kuće, pa još 10 noći u parku gde su pažljivo nadgledani. Za poslednjih 10 noći ponuđena im je večera bogata kalorijama. Sledeća faza je zahtevala da muškarci spavaju oko četiri sata i to četiri noći zaredom.

Kada je došlo vreme da se vadi krv, rezultati su sve pokazali. Naučnici su otkrili da je nedostatak sna doveo do povišenog nivoa insulina. Naučnici kažu da su učesnici koji se nisu dovoljno odmorili bili manje zadovoljni nakon što su jeli visokokalorični obrok, u poređenju sa onima koji su se dovoljno odmorili.

Nakon konzumiranja kaloričnih obroka, ispitanici koji su se odmarali samo četiri sata, imali su visok nivo insulina u telu i brže su oslobađali potrošene lipide i masti. Ova mast se skladišti u telu i, zauzvrat, dovodi do povećanja telesne težine. Tim sa Državnog univerziteta Pensilvanije kaže da novi rezultati potvrđuju teoriju da je nedostatak sna štetan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.