U trendu

Sedam simptoma tumora na mozgu koje je važno prepoznati

Tumori na mozgu dolaze u različitim oblicima i veličinama, pa se tako razlikuju i njihovi simptomi. Kada je reč o simptomima, ključni faktor je mesto u mozgu na kojoj se tumor nalazi. Na primer, ako se tumor nalazi u blizini centra za vid, verovatno je da će osoba imati probleme s vidom.

Kada uzmemo u obzir da svaka ćelija u mozgu može da postane tumor i da sve informacije, iz svakog dela tela, putuju u njega i iz njega odlaze, jasno je da „lista potencijalnih simptoma tumora može biti beskonačan“, izjavio je dr. med. Teodor Švarc, neurohirurg, za Womenshealthmag.com.

Napadi

Bez obzira na vrstu tumora, napadi su obično prvi znak da on postoji. „Tumor izaziva iritaciju moždanih ćelija, pa se zbog toga neuroni mogu ponašati na atipične načine tj izazvati neobičajne pokrete“, tumači dr. med. Švarc. Kao i tumori, napadi dolaze u raznim oblicima. Može se iskusiti bilo šta, od grčenja celog tela do trzaja u jednom zglobu ili delu lica.

Nespretnost

Ako često posrćete ili se borite s ravnotežom, možda nije reč samo o nespretnosti. Obratite pažnju i na probleme s govorom (petljanje jezika i sl), gutanjem ili kontrolisanjem izraza lica.

Utrnulost

Gubitak osećaja u nekom od udova ili u delu lica takođe može biti simptom razvoja tumora. Posebno u slučajevima kada se tumor formira negde u blizini ili na samom moždanom deblu, simptomi će se odraziti na ravnotežu i utrnulost. Razlog toga je činjenica da se upravo tu mozak spaja s kičmenom moždinom.

Promene u pamćenju ili razmišljanju

Iako tumor može drastično da promeni nečije ponašanje i način razmišljanja, takvi ekstremni slučajevi kakve smo navikli da viđamo u filmovima u stvarnosti su prilično retki. Ono što se u praksi češće događa su problemi s pamćenjem, koncentracijom i osećaj zbunjenosti.

Mučnina

Uporna mučnina, koja traje već duže vreme i ne popušta, može biti znak tumora na mozgu, posebno ako ne nalazite drugo logično objašnjenje za nju.

Problemi s vidom

Zamagljeni vid, „dvostruka slika“ i gubitak vida (privremeni ili trajni) mogu biti povezani s tumorom. Uz to, možete videti i razne oblike kako „plutaju u oku“ i ometaju vid.

Glavobolje

Uprkos ljudskom porivu da česte glavobolje automatski vežemo uz neku tešku bolest, poput tumora, to zapravo često i nije slučaj. „Glavobolje se mogu javiti kod većih tumora mozga i to tek u kasnijoj fazi njegova razvoja“, tumači dr. med. Švarc, a prenosi Miss7zdrava.24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.