U trendu

Sedam znakova da vam je telo puno toksina: Ako na površini jezika vidite ovo, znači da se organizam bori

Mučnina, osip na koži, glavobolje, umor, samo su neki od simptoma koji pokazuju da vam je telo puno otrova, kažu stručnjaci.

Toksini su otrovne materije koje mogu imati i negativne efekte na zdravlje, mogu proizvesti određene bakterije, gljivice, plesan i tako dalje. Možda se ne osećate tako dobro kao nekada ili hrana koja je nekada odgovarala vašem organizmu sada čini upravo suprotno.

1. Nesanica: Nesanica je jedna od glavnih posledica nakupljanja toksina u organizmu. Ako imate problema sa spavanjem, to znači da bi trebalo da proverite jetru jer je nesanica često povezana s problemima u radu tog organa.

Probajte s napicima od brokolija, karfiola i sličnog povrća koji čiste jetru. Jetra najčešće neutrališe toksine pa unesite u svoju ishranu što više namirnica bogatih sumporom, a beli luk je najbolji za to.

2. Letargija: Ako se budite umorni i tromi, osećaj letargije vas prati tokom celog dan, trebalo bi da razmislite o detoksikaciji. Nećete rešiti problem ako nedostatak energije nadoknađujete stimulansima kao što je kofein. Naprotiv, samo ćete pogoršati stanje.

Jedite puno žitarica jer su bogate B vitaminima, koji utiču na mentalne funkcije poput koncentracije i pamćenja, piše Net.hr.

3. Glavobolje: Hronične glavobolje koje se stalno vraćaju mogu ukazati na preveliku količinu toksina u telu. Zadržavanje toksina jedan je od najvećih uzroka glavobolja i migrena.

Tokom procesa detoksikacije glavobolje se mogu pogoršati, ali nakon izbacivanja toksina iz tela bi trebalo odmah prestati ili se znatno smanjiti.

4. Problemi s kožom: Ako na koži primetite osip ili bubuljice, vreme je za detoksikaciju. Koža je najbolji pokazatelj da nešto nije u redu s organizmom jer se sve što ne valja izbacuje na njenu površinu.

5. Žuti ili beli jezik: Jezik je važan pokazatelj u otkrivanju količine otrova u telu. Hrana koja sadrži toksine može poremetiti delikatnu pljuvačku što uključuje i jezik. Ako je na površini jezika vidljiv beli ili žuti sloj, probavni trakt se bori protiv toksina.

6. Nakupljanje masnog tkiva na stomaku: Toksini koje unosite kroz hranu i piće, ali i toksini koje udišete pomažu nakupljanju masnog tkiva na stomaku. To se događa jer mnogi toksini koji se zadrže u telu dolaze u abdomen i ostaju tamo. Mogu se ukloniti jedino detoksikacijom.

7. Osećaj vrućine: Jedan od prirodnih načina na koji telo izbacuje toksine je znojenje. Kada je u telu previše otrova, ono će se „pregrejati“ pokušavajući ih izbaciti znojenjem, zbog čega konstantno možete osećati da vam je vruće, čak i onda kada je napolju hladno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.