U trendu

Simptomi predijabetesa koje ne smete ignorisati

Predijabetes je metaboličko stanje i usko je povezan s gojaznošću. Ukoliko se na vreme ne dijagnostifikuje, može prerasti u dijabetes tipa 2 zajedno sa svim negativnim posledicama koje ovaj zdravstveni problem sa sobom nosi.

Ali dobra vest je da je predijabetes reverzibilan. Što pre prepoznate problem, pre se možete okrenuti ozdravljenju. Pravilnom ishranom i redovnim vežbanjem možete umanjiti mogućnost da dobijete predijabetes.

Postoje neki suptilni simptomi koji vas mogu upozoriti na ovo stanje.

Visok krvni pritisak

Osobe s povišenim krvnim pritiskom izložene su povećanom riziku od predijabetesa jer hipertenzija tera srce na jači rad i kretanje krvi po telu. To otežava telu da eliminiše višak šećera iz krvotoka.

Hipertenzija i predijabetes su stanja koja se međusobno pogoršavaju, a studije su pokazale da oboje znatno povećavaju rizik od zatajenja rada srca.

Nažalost, i predijabetes i visok krvni pritisak u početku su uglavnom asimptomatski. Ako znate da imate hipertenziju, trebalo bi da se odmah ozbiljno pozabavite prevencijom predijabetesa.

Zamagljen vid

I predijabetes i dijabetes mogu negativno uticati na vaš vid. Kada nivo šećera u krvi prelazi s visokog na niski, to može prouzrokovati curenje tečnosti u sočivu vašeg oka. Zbog toga dolazi do magljenja vida.

Problemi s kožom

Ponekad se zdravstveni problemi mogu manifestovati i spolja. Predijabetes može da prouzrokuje različite probleme na vašoj koži zbog povećanog insulina u krvi.

Predijabetes takođe utiče na cirkulaciju krvi, što može uzrokovati svrab u vašim ekstremitetima, posebno u nogama.

Giht

Giht je upala zglobova (artritis) uzrokovana odlaganjem kristala mokraćne kiseline u zglobovima. Neverovatno je bolan, a može signalizovati i predijabetes.

Giht se često javlja zbog bogate i prekomerne prehrane. Ima tendenciju da češće utiče na ljude koji imaju višak kilograma, a gojaznost je takođe faktor rizika za predijabetes.

Stalno ste gladni

Česta glad može ukazivati na to da imate predijabetes. Pokušajte da jedete manje ali češće kako biste se rešili ovog osećaja.

Ekstremni umor

Na isti način na koji višak šećera u krvi može dovesti do osećaja gladi isto tako može dovesti i do iscrpljenosti. Kad vaše telo ne dobije gorivo koje mu je potrebno, bez obzira na to što jedete puno obroka, sigurno ćete se osećati umorno.

Kada je umor hroničan pokušajte da uključite u fizičku aktivnost koja je potrebna za održavanje zdrave telesne težine.

Povećana žeđ

Povećana žeđ, posebno nakon obroka, može ukazivati na predijabetes. Vaše telo je započelo eliminaciju viška glukoze iz krvotoka, a jedan od načina za to je razređivanjem krvi i ispuštanjem šećera putem urina. To će dovesti do dehidriranosti organizma i osećaja hronične žeđi.

Predijabetes je znak upozorenja da se nešto mora promeniti u vašoj svakodnevnici kako biste ostali zdravi. Ako na osnovu ove liste ustanovite da imate nekoliko upozoravajućih simptoma predijabetesa, nemojte paničiti. Uz odgovarajuću pažnju, i dalje je reverzibilan. Prvi korak je zakazivanje posete svom lekaru kako bi uspostavio dijagnozu, prenosi Klix.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.