Simptomi se javljaju 10 godina pre dijagnoze: Žene su na udaru, a evo ko je posebno ugrožen

Endometrioza je sve češća bolest među ženama koja se često dijagonstikuje i sa 10 godina zakašnjenja. U pitanju je hronično oboljenje koje karakteriše rast sluznice (endometrijuma) van materice gde se uobičajeno nalazi. Bolest je povezana sa cikličnim promenama steroidnih hormona.

Kako piše Njuzmedikal ova bolest pogađa samo žene i često je praćena jakim bolovima. Prate je bolne menstruacije, bol prilikom polnog odnosa a tipična je za žene u plodnom periodu. Ona je čest uzrok neplodnosti u čak 30-40 slučajeva.

Novo istraživanje pokazuje potencijal da se put do dijagnoze skrati. Pre njenog konačnog postavljanja, istraživanje pokazuje da žene sa ovom hroničnom bolešću imaju više kontakta od proseka sa svojim lekarom opšte prakse ili ginekologom. Između 2000. i 2017. godine istraživanjem u Danskoj obuhvaćeno je 129 696 žena koje koriste zdravstveni sistem, ali je fokus bio na 21 616 žena kojima je dijagnostifikovano ovo oboljenje.

Dr Ana Melgard iz Odeljenja za javno zdravlje na Univerzitetu Arhus rekla je da su rezultati pokazali kako žene pogođene endometriozom čak 10 godina pre postavljanja dijagnoze obilaze lekare.

Studija je interesantna i za zdravstvene radnike koji komuniciraju sa ženama koje se nalaze u reproduktivnom periodu i stalno obilaze lekare zbog bolova. Ovo uliva nadu i optimizam da može pomoći da se žene upute na dalju dijagnozu.

Stručnjaci poručuju da je razlog ovako kasne dijagnostike najčešće taj što simptomi često ukazuju na neka druga oboljenja. Melgard ovo objašnjava time da je ženama nekada teško da razlikuju normalne i neuobičajene simptome zbog čega se kasno obraćaju lekaru. Takođe, ima i lekara kod ne znaju dovoljno o ovoj bolesti pa imaju tendenciju da normalizuju ove simptome što dovodi do nepotpunih pregleda i neadekvtnih upućivanja na specijalistu.

Ovom studijom istraživači žele da kažu da odložena dijagnoza nije posledica toga što se žene kasno obraćaju lekaru već i da pomogne zdravstvenim radnicima da identifikuju žene sa sličnim simptomima ove bolesti, kako bi se smanjilo vreme do konačne dijagnoze.

Simptomi i rizici

Glavni simptomi ove bolesti su:

-bolne menstruacije

-bolovi pri polnom odnosu

-bol u maloj karlici

-poremećaj mesečnog ciklusa

-preobilno menstrualno krvarenje ili krvarenje izmedu dva ciklus

-neplodnost

Lečenje uključuje hormonsku terapiju, lekove protiv bolova a u nekim slučajevima i operaciju.

Mogućnost za nastanak endometrioze veća je kod žena koje su:

-prvu menstruaciju dobile pre 11-12. godine

-nisu koristile oralnu kontracepciju

-imaju ciklus kraći od 27 dana

-menstrualno krvarenje traje im duže od 7 dana

-odgađaju rađanje posle 30. godine

-imaju urođenu anomaliju materice ili poremećaj funkcije jajnika

-koriste vaginalne tampone

-u porodici već imaju slučaj endometrioze

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.