Atipični su: simptomi srčanog udara kod žena

Simptomi srčanog udara kod žena i kod muškaraca mogu biti u znatnoj meri različiti. Iskustva nekih pacijentkinja pokazuju da lekari danas još uvek nisu dovoljno svesni ove činjenice. Zato ponekad ženama koje dožive srčani udar postave dijagnozu neke druge bolesti, da bi tek kasnije uvideli svoju grešku. Simptomi srčanog udara kod žena nisu tako očigledni i jasni kao kod muškaraca.

Evo jednog primera: pacijentkinja je osećala stomačne probleme i ekstremno jak umor. Potom su se javile i mučnina i povraćanje. Ali, ova žena nije osećala snažan i prodoran bol u grudima – glavni simptom srčanog udara kod muškaraca. Doktor je zaključio da pacijentkinja ima problem sa probavnim traktom, napisao recepte i otpustio je iz bolnice. Tek posle izvesnog vremena i niza posete raznim lekarima, postavljena je prava dijagnoza: srčani udar.

Evo nekih simptoma koji se javljaju kod muškaraca i kod većine, ali ne kod svih žena:

 • oštar bol u centru grudi koji „steže“, a može se proširiti na vrat, rame ili vilicu;
 • nelagodnost u grudima, praćena bledilom, preznojavanjem, mučninom i kratkim dahom.

Pa ipak, mnoge žene nemaju bol u grudima, ne oseća ga čak 43% njih! S druge strane, mnogi lekari traže baš ovaj simptom da bi dijagnoza glasila – srčani udar. Upravo zbog toga dolazi do grešaka.

Žene češće imaju sledeće simptome:

 • kratak dah
 • neobjašnjiv umor i malaksalost
 • pritisak u donjem delu grudi

Prema rezultatima studije objavljene u medicinskom magazinu „Krvotok“, postoje uobičajeni simptomi srčanog udara kod žena:

 • kratak dah (57,9%)
 • malaksalost (54,8%)
 • neobjašnjivi umor (42,9%)

Žene takođe imaju sledeće simptome:

 • mučnina
 • vrtoglavica
 • nelagodnost u donjem delu grudi
 • pritisak i nelagodnost u stomaku, kao kod problema sa varenjem
 • bol u leđima

Neki od ovih simptoma mogu se javiti i nekoliko nedelja pre srčanog udara, kao rani upozoravajući znaci.

Stručnjaci kažu: oko šest nedelja pre samog srčanog napada moguće je da pacijentkinja oseti kratak dah, neobjašnjiv umor ili stomačni bol. To su sve rani znaci blokirane arterije.

Na dan samog srčanog napada, navedeni znaci mogu se naglo javiti. Na primer, kratak dah se javlja odjednom, dok sedite odmarajući se, ne obavljajući nijednu fizičku aktivnost.

Budite svesni simptoma i prepoznajte moguću opasnost na vreme.

3 komentara
 1. Zorica Zečević

  Moja prijateljica odjednom je osetila drhtavicu, hladnoću i otežano, kratko disanje. Ovi simptomi su bili sve jači. Posle uzimanja nitroglicerina, za nekih pola sata stanje se poboljšalo. Izgledalo je kao da će umrijeti. Možda je to predinfarktnom stanje?

 2. Vera Dragićević

  Ša je sa ubrzanim radom srca, tahikardijom? Da li je i to jedan od simptoma infarkta kod žena, posebno u menopauzi? Tekst je pristupačan i jasan, pretpostavljam većini žena i ukazuje na šta bi trebalo obratiti pažnju.

 3. Cica Mašić

  Ja sam jedna od tih pacijenata koja je imala mnogo loše i velike probleme sa disanjem, sa bolovima u grudima, nisam imala mira ni dok spavam. Doktori u Švedskoj su mi prepisivali neke lekove i rekli mi da imam probleme sa želucem i stomakom. Te 2003. godine ja ujutru rano dobijem srčani i moždani udar zajedno i šlogiram, leva strana. Posle toga – terapije i evo, živa sam, ali još imam problema, tako da nije isključeno dok sam živa. Taj bol u grudima teško je opisati, jer poneki put boli i desna strana, ali obavezno leva i na sredini grudi, jak bol, i leđa. Kada sam to doživela, imala sam 50 godina, ali mogu da vam otkrijem tajnu – imala sam jaku depresiju i eto kako se završilo. Sada sam na lekovima, ali još uvek imam pritisak i bolove bez obzira na lekove. Puno toplih pozdrava i čuvajte se svi ljudi, život je samo jedan!

Napišite komentar