U trendu

Simptomi tromba u telu: Ako ovo primetite, odmah se javite lekaru

Tromboza može da prođe, u svojim ranim fazama, bez ikakvih simptoma. Zato je važno ono što lekari stalno naglašavaju – redovna kontrola krvne slike, pre svega, holesterola i triglicerida. Tromb je krvni ugrušak, a njihovo stvaranje je vitalno važno posle povreda, na mestu rane. Tu sprečavaju obilno krvarenje, sprečavaju infekciju prodorom bakterija, omogućavaju zarastanje rane, piše Lepa i Srećna.

Međutim, kada se trombociti slepe u ugrušak i ostanu u krvnom sudu, takav tromb može biti veoma opasan. Pojava trombova u venama se naziva duboka venska tromboza, a najčešće nastaje u venama nogu i karlice.

Simptomi su otok noge – najčešće samo u jednoj, vrlo retko u obe noge. Na koži mogu biti vidljive promene u vidu tamnih fleka, a bolesnik oseća bol u blizini mesta stvaranja tromba. Otežano hoda, a koža je – na dodir – topla. Veoma je važno da se, u slučaju pojave takvih simptoma, pacijent što manje kreće i da se javi lekaru koji će obaviti pregled i uputiti na dalju dijagnostiku.

Trombovi u venama se otkrivaju kolor-doplerom. Ova metoda je bezbolna, obavlja se bez anestezije i za nju se koristi ultrazvuk kako bi se otkrili ne samo dubinska tromboza vena, već i stanje eventualnih proširenih vena kao i zidova krvnih sudova.

Za samo nekoliko minuta, može se postaviti dijagnoza na osnovu koje će vaskularni hirurg moći da prepiše odgovarajuću terapiju. Najčešće budu uključeni lekovi koji smanjuju zgrušavanje krvi („razređuju“ krv) i trombolitici koji rastvaraju tromb. Duboka venska tromboza zahteva hospitalizaciju i intenzivno lečenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.