U trendu

Sklonost određenim bolestima zavisi i od krvne grupe, evo i kako

Krvne grupe su specifični tipovi proteina koji se nalaze na površini crvenih krvnih zrnaca i drugih tkiva u telu. Najpoznatiji sistem za klasifikaciju krvnih grupa je ABO sistem, koji se temelji na prisutnosti ili odsutnosti dva proteina, A i B, na površini crvenih krvnih zrnaca.

U zavisnosti od kombinacije ovih proteina, postoje četiri osnovne krvne grupe u ABO sistemu: krvna grupa A (samo antigen A), krvna grupa B (samo antigen B), krvna grupa AB (oba antigena A i B) i krvna grupa O (nijedan od antigena).

Mnogi stručnjaci smatraju da krvne grupe imaju velikog udela u tome kojim bolestima ćete biti skloni.

Jedna od najzastupljenijih je bolest srca, a dobra vest je za one koji su nulta krvna grupa, jer su najmanje u riziku. Lekari nemaju konkretno objašnjenje, ali se smatra da su ostale krvne grupe povezane sa visokim nivoom holesterola.

Kad je u pitanju rak želuca, A, AB i B su podložnije od nulte, dok je ova bolest najčešća kod krvne grupe A. Takođe, ove krvne grupe su podložnije i raku gušterače, ali i stvaranju krvnih ugrušaka, dok najčešće probleme sa pamćenjem ima AB krvna grupa.

Čir na želucu češće pogađa nultu krvnu grupu, ali ona ima prednost kada je u pitanju dužina života, pa ćete tako živeti najduže, po nekim istraživanjima.

Zbog podložnosti razvijanja krvnih ugrušaka, veću sklonost ka moždanom udaru imaju ljudi sa krvnom grupom AB.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar