U trendu

Spas protiv upala, anemije, bolova – čudesna biljka s kojom će organizam prodisati

Obzirom na obilje vitamina koji su sadržani u mladim izdancima ove biljke, u narodu čuvena žara se oduvek koristila kao pomoć kod anemije, upale mokraćnih kanala, sprečava upalne procese u organizmu.

Još su stari Grci prepoznali lekovitost koprive i koristili je u svrhu masaže protiv bolova uzrokovanih reumom i osteoporozom. Ona se smatra najpoznatijim prirodnim sredstvom koje pomaže protiv anemije, odnosno malokrvnosti. Povoljno utiče na stabilizaciju šećera u krvi, a zahvaljujući diuretskom dejstvu i na regulaciju krvnog pritiska. Pospešuje varenje i izlučivanje toksina iz organizma.

Delotvorna je i kod bolesti dijabetesa, problema sa bubrežnim kamencom, upalama mokraćnih kanala, anemije, kožnih bolesti, povećanja prostate…

Ona pozitivno deluje na problem sa alergijama, prehladom, gihtom, reumom, išijasom, bolesti jetre, žuči i slezene, kod loša probava, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Delotvorna je i kod bolesti dijabetesa, problema sa bubrežnim kamencom, upalama mokraćnih kanala, anemije, kožnih bolesti, povećanja prostate. Ubrzava metabolizam, jača imunitet, sprečava upale, zaustavlja krvarenje. Podstiče obnovu ćelija pa tako pomaže i kod obnove hrskavičnog tkiva.

Kopriva se bere u čistoj prirodi, što dalje od ulice i zagađenih zona. Mladi listovi koprive, ubrani pre cvetanja su najukusniji za konzumaciju i imaju najjače dejstvo. Idealno vreme za berbu lista koprive je proleće kasno proleće, pre cvetanja, a može se brati i u jesen pre formiranja semena. Prilikom berbe, obavezna je zaštita ruku rukavicama jer mravlja kiselina i histamin prisutni u lisnim dlačicama mogu nadražiti kožu te izazvati svrb, bol, crvenilo i oteklinu. Beru se sasvim mladi listovi, koji se termički obrađuju za trenutnu konzumaciju ili se suše za kasniju upotrebu, prenosi Espreso.

Ukoliko želite da imate domaću koprivu tokom cele godine, listove koprive možete osušiti u hladovini, na prozračnom mestu, pa je tako osušane odložite u platnene kutiije ili vreće. Koren se vadi u proleće i jesen. Nakon što se četkom dobro očisti od zemlje, suši se kao i lišće, u hladovini, na prozračnom mestu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)