U trendu

Spas za milione života: Evo kako će se uskoro lečiti neke vrste raka i srčane bolesti

Nakon što se u pandemiji Modernina mRNA vakcina protiv koronavirusa pokazala vrlo efikasnom, ta američka biotehnološka kompanija najavljuje cepiva protiv nekih vrsta raka, kardiovaskularnih, autoimunih i retkih bolesti koja bi na tržištu trebalo da se nađu do 2030. godine.

– Imaćemo te vakcine i biće vrlo efikasne, a spasiće stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći da ponudimo personalizovane vakcine protiv više različitih vrsta tumora ljudima širom sveta – izjavio je za Gardijan dr. Pol Barton, glavni medicinski direktor kompanije Moderna.

Ta kompanija, čije je sedište u Masačusetsu, još je pre pet-šest godina počela s primenom mRNA tehnologije u borbi protiv tumora. Ali, kada je počela pandemija koronavirusa, Moderna je mRNA tehnologiju uspešno iskoristila za razvoj vakcine protiv covida-19.

– Mislim da je pandemija ubrzala ovu tehnologiju za jedan red veličine. To nam je takođe omogućilo da povećamo proizvodnju, tako da smo izuzetno dobri u izradi velikih količina vakcina u vrlo kratkom vremenu – rekao je Barton.

Terapije koje se baziraju na mRNA (messenger RNA, odnosno informaciona ribonukleinska kiselina) deluju tako da uče ćelije kako da napravite protein koji pokreće imunološki odgovor tela protiv neke bolesti. Na primer, cepljenje mRNA vakcinom protiv covida zasniva se na principu da se informaciona ribonukleinska kiselina za protein šiljka (S) koronavirusa upakuje u lipidne nanočestice koje zatim obezbeđuju ubacivanje virusnog gena u ćeliju.

Pioniri primene mRNA tehnologije u razvoju vakcine su američko-mađarska naučnica Katalin Karikó (sarađuje s nemačkom biotehnološkom kompanijom BioNTech) i američki naučnik Dru Vajsman. Prekretnica u njihovu radu bila je studija iz 2005. godine u kojoj su pokazali da se mRNA tehnologija sa sigurnošću može primeniti kod vakcina kako bi izazvala imunološki odgovor.

– Ako ste ikada mislili da je mRNA vakcina samo za covid ili zarazne bolesti, poslednjih meseci smo dokazali da to apsolutno nije slučaj. Može se primeniti na sve vrste bolesti: mi radimo na raku, zaraznim, kardiovaskularnim, autoimunim i retkim bolestima. Imamo studije u svim tim područjima i sve su pokazale ogromna obećanja – rekao je Pol Barton.

U januaru je Moderna objavila rezultate kasne faze ispitivanja eksperimentalne mRNA vakcine protiv respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) koja je pokazala da je 83,7 posto efikasna u sprečavanju najmanje dva simptoma, kao što su kašalj i groznica, kod odraslih u dobi od 60 godina i starijih. Na osnovu ovih podataka, američka Agencija za hranu i lekove (FDA) dodelila je vakcinu oznaku revolucionarne terapije, što znači da će njegova regulatorna revizija biti ubrzana. U februaru je FDA isti status dodelila Moderninoj personalizovanoj vakcini protiv melanoma, najzloćudnijeg oblika raka kože.

I Fajzer, Modernin glavni konkurent u razvoju mRNA vakcina (Moderna je u avgustu 2022. godine tužila Fajzer i nemačku biotehnološku kompaniju BioNTech da su kopirali njenu tehnologiju, prim.aut) ne sedi skrštenih ruku. Fajzer je takođe započeo pripreme za kasniju fazu kliničkog ispitivanja vakcine protiv gripa temeljenog na mRNA, a u saradnji s BioNTechom usmeren je na druge zarazne bolesti, uključujući herpes zoster.

– Učenja iz procesa razvoja vakcine protiv covida-19 uticala su na naš celokupni pristup istraživanju i razvoju mRNA tehnologije, pa kako Fajzer sprovodi istraživanje i razvoj u širem smislu. Za samo jednu godinu stekli smo naučno znanje vredno decenija – izjavio je za Guardian Fajzerov predstavnika za medije, a prenosi Jutarnji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar