U trendu

Spas za zapušen nos: Evo kako da pomognete sebi na prirodan način

Promene godišnjih doba, prehlade i alergije često doprinose neugodnim simptomima poput začepljenog nosa i otežanog disanja. Uz ovih nekoliko saveta sebi možete pomoći bez potrebe za medikamentima.

Fiziološki rastvor

Koristite fiziološki rastvor koji možete kupiti u svakoj apoteci. Pre korišćenja dobro ispušite nos. Pokušajte da ne kijate i zadržite fiziološku što duže u nosu, jer mu je potrebno vreme da razgradi sluz i pročisti ga. Fiziološki rastvor je ujedno i puno jeftiniji od sprejova s morskom solju.

Zeleni čaj

Pomoći će vam da oporavite narušeni imunološki sistem i pročistite sinuse kada patite od prehlade ili alergija. Zeleni čaj pomaže kod začepljenog nosa jer sadrži antioksidanse koji stimulišu imunološki sistem. To pomaže olakšavanju simptoma povezanih s prehladom poput začepljenog nosa, povišene temperature ili upaljenog grla. Zeleni čaj sadrži protivupalne hranjive materije kao što su vitamin C i l-teanin..

Povećajte vlažnost vazduha

Možete sebi pomoći tako što ćete povećati nivo vlage s ovlaživačem vazduha. Upalite ga pre spavanja kako biste lakše disali tokom noći. Takođe možete deset minuta, dva ili više puta tokom dana, provesti pod vrućim tušem ili napraviti kućni ‘inhalator’ – napunite posudu vrućom vodom, stavite glavu iznad nje i pokrijte se peškirom – i pazite da se ne opečete! Para će učiniti čuda za vašu sluzokožu.

Nazalno čišćenje

Metoda ispiranja nosa (ind. Jala Neti) pomoću posebne posude s mlakom slanom vodom koristi u ajurvedskoj medicini, a već je godinama rasprostranjena i na zapadu. Posuda podseća na rog nosoroga i koristi za pročišćavanje sinusa i nosa. Posudicu za nazalno čišćenje potražite u apoteci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.