U trendu

Spasonosni test: otkriva rak dojke 5 godina pre pojave simptoma

Ćelije raka proizvode proteine antigene koji podstiču organizam da proizvode antitela protiv sebe samog – autoantitela. Istraživači na Univerzitetu Notingem kažu da razvijaju test koji identifikuje imuni odgovor organizma na antigene povezane s rakom.

Test krvi mogao bi da otkrije rak dojke pet godina pre nego što se simptomi pojave, navode istraživači sa Univerziteta Notingem koji su obavili pilot studiju, objavio je Skaj njuz. Oni se nadaju da bi test u kliničkoj upotrebi mogao da se nađe za pet godina.

Naučnici su u pilot studiji uzeli uzorke krvi od 90 pacijenata obolelih od karcinoma dojke u trenutku kada im je bolest dijagnostkovana. Uzorke su uporedili sa nalazima 90 osoba koje nemaju karcinom.

„Bili smo u stanju da detektujemo rak sa značajnom tačnošću identifikujući ova autoantitela u krvi“, kazao je dotorant Denija Alfatani koji je učestvovao u istraživanju.

On je dodao da test mora da se razvije i dodatno potvrdi.

Međutim, rezultati za sada ohrabruju da je moguće otkriti rak dojke i pre nego što se prvi simptomi pojave. Istraživači sada testiraju uzorke 800 pacijenata i procenjuju da bi test mogao da bude u kliničkoj upotrebi za pet godina.

(Sky News, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.