U trendu

Srčani zastoj najčešće se dešava u jednoj prostoriji u stanu, evo zbog čega ne treba zatvarati vrata nikad

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje da kuca. Kada se to dogodi, glavni organi više ne primaju oksigenisanu krv, što dovodi život u neposrednu opasnost.

Srčani zastoj je u osnovi električni kvar u srcu koji uzrokuje nepravilan rad srca. Veća je verovatnoća da će se ovaj problem javiti prilikom kupanja, tuširanja ili vršenja nužde zbog stresa koje ove aktivnosti mogu da izazovu u telu.

Korišćenje toaleta
Tokom pražnjenja creva većina ljudi se napreže, a to izaziva stres za srce. Kod osoba kod kojih je srčana fukcija već ugrožena, ova svakodnevna radnja može da dovede do iznenadnog zastoja srca. Odlazak u toalet takođe može da izazove i takozvanu vazovagalnu reakciju, jer prilikom nužde se stvara pritisak na vagusni nerv, koji ponekad može da uspori rad srca.

Kupanje i tuširanje
Tuširanje u previše hladnoj (temperatura vode ispod 21°C) ili prevrućoj (temperatura vode iznad 44°C) vodi može brzo da utiče na rad srca. Budući da se telesna temperatura brzo menja pod tušem, to može da dovede do opterećenja u arterijama i kapilarima, prenosi Kurir.

Simptomi na koje treba da obratite pažnju

Ako vam je iz bilo kojeg razloga potrebna medicinska pomoć dok ste u kupatilu, važno je da odmah potražite pomoć, iako vam je možda neprijatno zbog toga. Potrebno je da odmah pozovete pomoć ako osetite neke od sledećih simptoma:

  • bol u grudima
  • iznenadni nedostatak daha
  • vrtoglavica
  • povraćanje
  • otežano disanje
  • nesvestica

(Medical News Today)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar