U trendu

Sredstva za domaćinstvo i srce

Hemikalija poznata kao PFOA (Perfluorooctanoic Acid) koja se nalazi u uobičajenim hemijskim sredstvima za domaćinstvo može biti povezana sa srčanim oboljenjima, moždanim udarom i oboljenjima perifernih arterija, navodi se u novom istraživanju.
Istraživači su pregledali podatke više od 1200 osoba, uglavnom pedesetogodišnjaka, prikupljenih iz nacionalne ankete o zdravlju i ishrani koja se sprovodi u Sjedinjenim Državama. PFOA se koristi pri izradi lubrikanata, sredstava za poliranje, papira, tekstilnih premaza, pakovanja hrane i drugim proizvoda.
Određeni nivoi ove hemikalije pronađeni su kod 98% Amerikanaca, a ona se u telu može zadržati i do nekoliko godina. "Čak i pri niskim nivoima izloženosti, postoji povezanost između povećanja izloženosti i kardiovaskularnih bolesti", kaže istraživač Anup Šankar.
Dok su druga istraživanja otkrila povezanost između PFOA hemikalije i faktora rizika od srčanih bolesti kao što je visok krvni pritisak, malo studija bavilo se nivoima izloženosti ovoj hemikaliji i stvarnim kardiovaskularnim bolestima kao što su srčani ili moždani udar.
Ipak, istraživači naglašavaju da su pronašli samo povezanost, a ne uzrok i posledicu.
PFOA i bolesti srca
Učesnici istraživanja podeljeni su u četiri grupe u zavisnosti od nivoa hemikalije u krvi i trebalo je da prijave ako su imali srčana oboljenja, infarkt ili moždani udar. Pored toga, testirani su na periferne arterijske bolesti, odnosno suženje krvnih sudova izvan srca koje nastaje prilikom gomilanja plaka. Istraživači su otkrili da što je u krvi veći nivo hemikalije, to je veći rizik od kardiovaskularnih bolesti i oboljenja perifernih arterija. Takav odnos je ostao nepromenjen čak i nakon uzimanja u obzir poznatih faktora rizika kao što su starost, pol, dijabetes i pušački status.
U poređenju sa osobama koje su imale najniži nivo PFOA hemikalije u krvi, oni sa najvišim nivoima imaju više od dva puta veće šanse da imaju kardiovaskularne bolesti i skoro dva puta veće šanse da imaju oboljenje perifernih arterija. Istraživači navode da bolesti srca mogu da utiču na nivo ove hemikalije, a ne obrnuto.
Ljudi sa srčanom insuficijencijom imaju loše bubrege, pa je tako moguće i da je kod njih povećano zadržavanje ovih hemikalija. Takođe je moguće da se ova povezanost dešava i zbog nekog trećeg za sada nepoznatog i neizmerenog faktora, kaže Šankar i dodaje da je još nema dovoljno dokaza da se predloži izbegavanje PFOA hemikalije.
Da li se može izbeći PFOA?
Pol Pestano, analitičar, smatra da je sve više dokaza da je ova hemikalija povezana sa faktorima rizika koji se odnose na kardiovaskularne bolesti. On kaže da postoje istraživanja koja su pronašla povezanost između ovih hemikalija i problema sa štitastom žlezdom i ulceroznim kolitisom.
Pestano dodaje i to da novo istraživanje zaista ne dokazuje uzročno-posledičnu vezu, ali da se osobe koje su zabrinute mogu fokusirati na smanjenje izloženosti hemikaliji tako što će, na primer, prestati da koriste proizvode napravljene od teflona.
Meri Frensis, predstavnik industrijske grupe Američki hemijski savet, kaže da ovo istraživanje ima neke nedostatke na koje i sami autori ukazuju. Ona dodaje i to da je savet uključen u napore da se razvije nova hemikalija koja će ograničiti uticaj na životnu sredinu i zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar