U trendu

Šta ako se misteriozna bolest proširi u Srbiji?

Roditelji u Srbiji su uznemireni zbog misteriozne bolesti koja napada decu, pa se sada postavlja i pitanje da li su škole spremne ako dođe do epidemije?

Dok ok postoji bojazan da je novi tip hepatitisa stigao u Srbiju, poznato je da je zagonetna infekcija posebno opasna po decu, ali o njoj ne znamo mnogo. Dobra vest je da je broj obolelih u svetu relativno mali. Loša da je svakom desetom registrovanom zaraženom bila neophodna nova jetra.

Da li su naše škole spremne da se bore protiv te infekcije koja se, kako kažu, doktori prenosi uglavnom prljavim rukama?

Sapuna, papira i alkohola ima dovoljno, makar tako tvrde u školama u Beogradu. Kažu da se redovno čiste i učionice i toaleti i da roditelji nemaju razloga za brigu.

„Plan dezinfekcije, s obzirom na prethodni period korone, postoji, ustaljen je već dve godine s obzirom da su se svi učenici i zaposleni navikli i stranke koje dolaze. Videli ste kad se ulazili sredstva za dezinfekciju na ulazima i barijere i sve ostalo“, kaže Mile Saković, direktor Prve ekonomske škole.

„Ništa novo. Škola se inače dezinfikuje, redovno čisti, non-stop imamo sapun, papir, toplu vodu. Mi imamo sopstvenu kuhinju, pa je iz tog razloga jako važno da se tu vodi računa“, navodi Nataša Vasić, direktorka OŠ „Drinka Pavlović“.

Nemir među roditelje unela je vest o nepoznatoj, opasnoj bolesti koja napada decu, ali i vest da je u Zagrebu skoro 60 srednjoškolaca u poslednja dva meseca dobilo žuticu. Deca su se zarazila preko hrane u školskoj menzi, a zarazu je preneo kuvar.

„Mi na mesečnom nivou imamo nadzor sanitarnog inspektora i već godinama unazad nemamo nikakvu meru jer sve se radi kako treba. Zna se kako se hrana odlaže, kako se njoj pristupa, posle serviranja hrane se takođe dezinfikuje, između doručka i ručka, odnosno užine i ručka“, naglašava Vasićeva.

Čak i ako do zaraze dođe, čim se prijavi prvi slučaj, postoje propisane procedure koje škola mora da poštuje.

„Obaveštavaju se nadležne ustanove medicinske dolaze, ali pre njih vrši se dezinfekcija svih elemenata, ulaza, izlaza, brava, vrata, prozora dezinfekcionim sredstvima. Dezinfekcionih sredstava imamo dovoljno“, poručuje Saković.

Stariji se sećaju kako je osamdesetih godina prošlog veka zbog žutice pre svakog obroka u školama bilo obavezno definfikovati ruke. Lavori su stajali ispred svake učionice. Korona je popustila, ali opuštanja nema.

Pedijatar, doktor Saša Milićević objasnio je u čemu je razlika između epidemije hepatitisa A u Zagrebu i akutnog hepatitisa, kojeg izaziva adenovirus, a dovodi do misterioznog oboljenja jetre kod dece.

„Različiti su uzročnici. Ovo u Zagrebu što se dešava to je infektivna žutica koja je nama odavno poznata, mnogi u detinjstvu su imali tu zaraznu žuticu koja uglavnom prođe sama, izaziva je taj virus hepatitisa A, nekada može da se iskomplikuje“, kaže Milićević.

Kada je reč o oboljenju koje se javilo kod dece u više zemalja, doktor Milićević kaže da je uzročnik adenovirus koji postoji odavno kod nas i uglavnom izaziva kijavicu i temperaturu, bol u grlu, dijareju.

Ističe da se to odjednom promenilo i da se umesto tih klasičnih simptoma sada virus ustremio na jetru, kao i da se ne zna da li je u pitanju mutacija. Žutica je bolest prljavih ruku, a doktor kaže da je najbolja preventiva upravo pranje ruku.

(Blic, RTS)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)