U trendu

Šta će se desiti ako odjednom prestanete piti KAFU?

Nemoguće je zamisliti početak dana bez kafe. Ona poboljšava koncentraciju, raspoloženje a i razbuđuje. Ako želite da prestanete da pijete kafu, stručnjaci savetuju da to učinite postepeno

Kad telo izbaci sav kofein, mogu se javiti glavobolje zbog njegovog nedostatka.

Pored toga, naglo smanjenje kofeina može da rezultira poteškoćama u koncentracijipa se savetuje da se naizmenično pije obična i kafa bez kofeina, sve dok se postepeno ne pređe potpuno na kafu bez kofeina.

Umerene količine kafe mogu da doprinesu očuvanju zdravlja mozga, ali prekomerne mogu da nanesu više štete nego koristi.

Nedavna studija pokazala je da je ispijanje više od šest šoljica kafe dnevno povezano sa povećanim rizikom od demencije, čak za 53 posto. Za zdrave odrasle osobe, 400 miligrama kofeina dnevno smatra se bezbednim, što je otprilike četiri šoljice.

Preporuka je i da se kafa ne pije u kasnim popodnevnim satima, jer može da izazove nervozu i spreči opuštanje pre spavanja. Zato bi trebalo izbegavati kofein najmanje šest sati pre spavanja.

Takođe, kafu ne bi trebalo previše šećeriti. Studija iz 2019. godine pokazala je da je prekomerna konzumacija šećera kod starijih osoba povezana s lošim kognitivnim funkcijama. Muškarci ne bi trebalo da unose unose više od devet kašičica dodatnog šećera dnevno, a žene više od šest.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.