U trendu

Šta će se desiti sa telom ako prestanete da pijete alkohol?

Kakav efekat očekivati?

Svi znaju koliko je štetna zloupotreba alkoholnih pića. Međutim, čak i ako pijete samo tokom praznika i to ne više od par čaša, alkohol ne deluje najbolje na vaš organizam, što dugoročno može izazvati mnoge zdravstvene probleme. Hajde da pričamo o efektu potpunog izbegavanja alkohola (spojler: samo pozitivno).

Verovatno ste čuli za dobrobiti čaše suvog vina za srce i krvne sudove. Međutim, čim se malo zanesete i premašite ovu „dozvoljenu“ dozu, efekat odmah postaje potpuno suprotan. Prema statistikama, kod ljudi koji uopšte ne piju alkohol, rizik od razvoja hipertenzije ili srčanog udara se smanjuje za 30%. Čak i u malim količinama, alkohol ima snažan uticaj na nervni sistem. Vredi odustati od pića koja sadrže alkohol na samo nekoliko meseci, a primetićete poboljšanje kognitivnih sposobnosti, pamćenja i koncentracije. Čak i ako nemate problema sa tim, ispostavilo se da vaš mozak može da radi još bolje.
Posle čaše penušavog vina, raspoloženje se neizbežno podiže, duša postaje lagana i želite da se zabavite. Ali ovde nije sve tako jednostavno. U stvari, alkohol je jak depresiv, a nakon što zabava nestane, nivoi serotonina (hormona sreće) će pasti znatno niže nego što su bili pre konzumiranja alkohola.

Još jedan sjajan bonus potpunog izbegavanja alkohola je pojačan ukus. Etanol otupljuje osetljivost receptora i ukusi postaju manje intenzivni. Koža će vam takođe zahvaliti što ste odbili alkohol: alkohol podstiče upalne procese u telu. Ako ga potpuno izbacite iz ishrane, problematična koža će postati čista, a suva će se manje ljuštiti i iritirati.

I na kraju, alkoholna pića uopšte nisu dijetetski proizvod. Čak i ako pijete suvo belo vino, rizik od povećanja telesne težine se povećava. Prvo, alkohol sadrži mnogo kalorija, a drugo, u velikoj meri pojačava apetit. Ako verujete američkom izdanju Nutrition, ukoliko pijete vino uz večeru, jedete 40% više.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar