U trendu

Šta je burzitis i kako se leči?

Kao što je poznato, ljudsko telo predstavlja jedno veliko "klupko" mišića i zglobova (spojnica).
Naša anatomija odlikuje se mnogobrojnim spojnicama najrazličitijih veličina, i to od glave do pete. Osnovna funkcija samih spojnica ili zglobova jeste da omoguće što lakše kretanje i podstaknu pravilne pokrete uz pomoć malih zatvorenih "vreća" koje u sebi sadrže tečnost, a krajnje su neophodne za podsticanje podmazivanja zglobova, regulisanje pritiska i adekvatno kretanje. Ove male vreće poznate su pod imenom burze i ono što ih odlikuje jeste izuzetna osetljivost. Naime, lako bivaju iritirane, pa je zato neophodno redovno im posvećivati pažnju u vidu vežbanja. Tako se može ublažiti moguća ili već postojeća napetost i izbeći pojava stanja poznatijeg kao burzitis.
Burzitis pod lupom
Kao što je već napomenuto, sama burza je vrlo osetljive prirode i sklona iritaciji, do koje najčešće dolazi usled direktnog udara ili prečestog ponavljanja jednog istog pokreta. Iritiranost burze izaziva izuzetno intenzivan bol. Do burzitisa takođe dolazi i kada se, usled naglog prilagođavanja na sledeći pokret koji se razlikuje od prethodnog ili usled promene terena po kom se osoba kreće, ravnoteža tela dodatno poremeti i samim tim i promeni, što je npr. slučaj kod osoba kojima je jedan ud kraći, odnosno duži od drugog. Veoma često do burzitisa dolazi i usled sportskih povreda, pogotovo kod mlađe populacije. Osim već pomenutih uzročnika, od ovog nimalo prijatnog stanja može, takođe, doći i usled bakterijske infekcije u samoj burzi ili u njenoj neposrednoj okolini, kao i usled artritisa.
Manifestacije
Stanje o kome je reč u najvećem broju slučajeva najpre se manifestuje pojačanim bolom i osetljivošću u neposrednoj oblasti zgloba koji je, takoreći, pretrpeo udar, kao i u vidu ukočenosti, upale oblasti u kojoj se zglob nalazi. Prati ga gorući osećaj koji čini da vas koža pecka.
Metode lečenja
Na svu sreću, burzitis je moguće lečiti čak i u toplini svog doma, i to uz pomoć mirovanja (odmaranja) i određenih vežbi. Kao dodatak, preporučuje se i upotreba hladnih ili toplih obloga, kako bi se oporavak dodatno ubrzao, kao i uzimanje lekova protiv upala poput ibuprofena i sličnih.
Ipak, ukoliko dođe do jakih i dugotrajnih bolova, treba se obratiti lekaru za pomoć. Za komplikovanije i bolnije slučajeve burzitisa postoji veliki broj savremenih metoda lečenja i terapija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)