Šta se dešava sa telom ako žena dugo nema seksulne odnose, naročito starija

Mnogi stućnjaci ukazuju na to da odsustvo intimnih odnosa povlače sa sobom pojedine posledice, kako na psihičko tako i na fizičko zdravlje. Duga apstinecija može imati više štetnik posledica po vaše telo.

1. Gubitak libida

Ukoliko svu želju za seksom držite u sebi, vremenom će ona nestati. Ako ste u vezi, to može da preraste u veći problem koji se samo razgovorom može rešiti. Nema leka za smanjnje libida niti određenih vitamina koji to mogu rešiti, već samo razogovor i dobra volja.

2. Smanjenje vaginalne lubrikacije

Ova pojava važi za starije žene koje tokom godina zbog nedostatka estrogena gube lubrikaciju i smanjuju im se zidovi vagine. Žene od 20, 30 godina nemaju tih problema i da ove pojave dolaze sa godinama.

3. Opuštanje vaginalnih zidova

I ovo važi za starije žene i one koje ulaze u menopauzu. Ukoliko nemaju redovan se*s, svaki sledeći pokušaj može biti jako bolan.

„Ako starije žene nemaju redovno seksualne odnose, zidovi vagine se opuštaju, a ako se ponovo odluče na seksualne odnose to može biti jako bolno“, napominje dr Sari Kuper, seksualna terapautkinja.

4. Bolnije menstruacije

Redovni odnosi smanjuju bolove kod žena, a kada se prekinu menstruacije se pogoršavaju i bolovi pojačavaju.

Kada žena doživi orgazam ona u stvari doživljava kontrakcije materice što dovodi do većeg i bržeg izbacivanja krvi. Dolazi do povećanja endorfina što pomaže kod menstrualnih grčeva.

Pored svih navedenih stvari koje negativno utiči na stanje celokupnog oranizma, postoji i jedna pozitivna, a to je manji rizik od polno prenosivih bolesti.

Terapautkinja napominje da ne samo da se smanjuje rizik od dobijanja polne bolesti, već i od infekcija urinarnog trakta, prenosi Stil.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.