U trendu

Šta se dešava u organizmu kada redovno jedete hleb, ovo niko nije očekivao

Istraživači iz grupe „Action on Salt“ sa Univerziteta „Queen Mary“ u Londonu procenili su 242 narezana hleba pronađena u britanskim supermarketima. Tri četvrtine je imalo podjednako ili više soli od paketa čipsa od 25 grama,

Pokretači kampanje iz akcijske grupe žele da vlada uvede obavezne ciljeve smanjenja unosa soli – sistem koji već postoji u drugim zemljama. Nadaju se da će ovo smanjiti broj smrtnih slučajeva u javnosti od moždanog udara i srčanih bolesti.

Grejem Mek Gregor, profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu „Queen Mary“ i predsedavajući u „Action on Salt“, rekao je:

„Smanjenje soli je najisplativija mera za snižavanje krvnog pritiska i smanjenje broja ljudi koji umiru i pate od moždanog udara i srčanih bolesti“.

Iako je većina hlebova ispitanih u istraživanju pala ispod maksimalnog ciljanog unosa soli za 2024. godinu od 1,01 g na 100 g, aktivisti ovaj cilj nazivaju preblagim. Smanjenje prosečnog sadržaja soli u hlebu za 6% uklonilo bi 926 tona soli iz ishrane Ujedinjenog Kraljevstva svake godine – što je u rangu sa 40 paketa čipsa.

Portparol Ministarstva za zdravstvo i socijalnu negu rekao je:

„Hrana sa visokim udelom soli može da uzrokuje visoki krvni pritisak koji je povezan sa moždanim i srčanim udarima. Zbog toga smo preduzeli mere ograničavajući stavljanje hrane s visokim udelom soli, šećera ili masti u velikim maloprodajnim objektima. Naš dobrovoljni program smanjenja soli daje rezultate, s količinom soli u hlebu smanjenom za 25 posto od ranih 2000-ih. Ali, potrebno je učiniti više i želimo da industrija preuzme odgovornost i nastavi da smanjuje ​​količinu soli u svojim proizvodima kako bi količine bile što je moguće niže“, prenosi „Metro“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar