U trendu

Šta se dešava u telu ako svaki dan uzimate med?

Iako ima brojne prednosti, postoje i loše strane koje svakodnevna konzumacija izaziva.

Med kao lek

Med je omiljena poslastica i univerzalni lek za prehladu. Smatra se jednim od najvažnijih lekova čovečanstva, a mnogi ljudi ga jedu svakodnevno, obično ujutru. Poznat je po svojim čudesnim svojstvima i pozitivnim delovanjem na naše telo, ali da li je to zaista tako?

Oduvek se vodila polemika o tome koji je med najkorisniji, pa čak i među medicinskim stručnjacima. Bez sumnje, samo prirodni med, koji nije prošao nikakvu preradu, ima lekovita svojstva. Najkorisnije svojstvo meda je antibakterijsko i antivirusno. Sadrži ogromnu količinu kalijuma, koja je mnogo veća u svetlijem medu a on je glavni za uklanjanje bakterija. Takođe, med sadrži bakar i gvožđe, što pomaže u lečenju anemije i povećanju hemoglobina.

Mleko sa medom je stari recept naših majki i baka: ovim pićem lečimo kašalj od detinjstva. Takođe pomaže u borbi protiv depresije, napetosti i nesanice. Med u kombinaciji sa vodom, đumbirom i limunom oslobodiće vas mučnine i umiriće vaše stanje želuca.

Ne samo da je omiljen kada je reč o zdravlju, već se u velikoj meri koristi i zbog lepote. Česta je pojava u kozmetičkom svetu jer maske od meda i prirodnih ulja mogu učiniti čuda. Zbog toga mnogi brendovi lepote lansiraju linije za negu kože sa medom.

Uprkos sadržaju kalorija i visokom nivou šećera, nutricionisti preporučuju uključivanje meda u ishranu. Dobro razgrađuje masnoće i pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma.

Mane

I med ima loše strane, a najvažnija od njih jesu alergije. Pored tipične reakcije u vidu svraba i osipa, može se manifestovati i kroz simptome uznemirenog stomaka.

Trudnice i dojilje takođe ne bi trebalo da se uzimaju med bez konsultacije sa lekarom. Čak i ako nikada nisu imale alergiju, novorođenče je može imati. Takođe, savete lekara o konzumaciji meda treba da poslušaju i dijabetičari. Još jedna neprijatna posledica koju med može doneti je rozacea, odnosno manifestacija oštećenih i proširenih kapilara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar